17.7 C
Alba Iulia
ponedeljak, 2 avgusta, 2021

Zbog čega treba češće jesti mandarine

Must Read

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. veka.

Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slatko-kiselog voća.

1. Pomažu kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapaju višak kilograma

Zbog malog udela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se osobama koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava i metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na belu vlaknastu opnu, koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava kretanje creva.

4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sustav

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.

SourceN1
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img