17.7 C
Alba Iulia
četvrtak, 26 januara, 2023

Više od 60 odsto tumora posledica načina života

Must Read

Epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva Zoran Radovanović objasnio je u Danu uživo na N1 da je više od 60 odsto ukupnog broja tumora sprečivo, jer su posledica načina života.

“Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka”, rekao je. Dodao je da je rak u izvesnoj meri zarazna bolest, jer je izazvana virusima i bakterijama. Kaže da smo u pogledu obolevanja negde na sredini, ali je problem što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste.

Kako kaže Radovanović, suština je da za poslednjih 20 godina, otkada imamo međunarodno prihvatljiv registar za rak, nema ničeg neobičnog, trend je ravnomeran.

“Povećanje je malo manje od jedan odsto godišnje, ali je to jer je populacija sve starija, kad uzmete to u obzir, porast je 0,3 do 0,4 odsto godišnje. Ne postoji faktor koji je delovao i napravio porast broja obolelih. To je uporedivo sa zemljama u okruženju, nema iznenađenja”, kaže on.

Ističe da smo mi u pogledu obolevanja negde na sredini, kao i da se stalno tu vrtimo.

“Problem je što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste, ali to nema veze sa uzrocima, već postoje dva razloga – kasno se javljamo lekaru i kod nas je lečenje lošije nego na primer u Holandiji”, kaže.

Kako kaže, postoje podaci registra, koji se šalju u svet, koji su tamo prihvaćeni.

“Povećanje je minimalno i odgovara starenju populacije. To je isti trend kao u drugim zemljama u okruženju, učestalost raka je malo manja nego u Sloveniji, nešto veća nego u BiH i Severnoj Makedoniji. Ne postoji nikakav nagli porast, nikakvo odstupanje od očekivanja”, kaže Radovanović.

Ističe da je kod nas problem što je preživljavanje mnogo kraće.

“Kasnije se dođe lekaru, postoje liste čekanja, kasni se, terapija nije kao u najrazvijenijim zemljama sveta. Jedno vreme smo bili na dnu evropske liste po preživljavanju. Govorimo o lečenju, a ne o uzrocima. Što se obolevanja tiče, nema nikakvih iznenađenja, ničeg posebnog, to su jednostavno manipulacije”, kaže.

Kaže da je na prvom mestu godinama po umiranju Mađarska, jer, kako kaže, imaju mnogo više raka, pa onda dođemo mi, iz razloga, koje je, kako kaže, pomenuo.

“Pet do deset odsto malignih tumora izazvano je genetskim faktorima, 25 do 30 odsto tačkastom mutacijom. Desi se da se pri deobi ćelije kvrcne nešto i tu su uslovi za rak, a više od 60 odsto ukupnog je sprečivo, to je posledica načina života. Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka”, kaže Radovanović.

Govoreći o navodima da je NATO bombardovanje prouzrokovalo broj obolelih od raka, Radovanović kaže da je to “politikantska mahinacija”.

“Postoji nauka u svetu, postoje tolika istraživanja, tačno se zna, nagomilana su ogromna iskustva, međunarodna agencija za izučavanje raka koja je najautoritativnije telo za to je sastavila listu agenasa koji su uzročnici i koji nisu povezani, a uranijum nije povezan”, kaže.

SourceN1/021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img