17.7 C
Alba Iulia
petak, 3 decembra, 2021

VIDEO: Testirao da li ajkule mogu da osete miris krvi

Must Read

Bivši inženjer NASA-e, a danas jutjuber sa 7,8 miliona pratilaca, obeležio je Nedelju ajkula testirajući mogu li one da osete kap krvi u vodi.

Nedelja ajkula (Shark Week), godišnji događaj Discovery Channela posvećen tom predatoru, počeo je u nedelju, a Mark Rober učestvovao je na otvaranju originalnim sadržajem za Discovery Go aplikaciju. Snimak je objavljen i na Jutjubu i u dva dana imala je gotovo 21 miliona pregleda.

Rober je tokom svog testa u vodu Bahama prvo izlio razne tečnosti, riblje ulje, mokraću i kravlju krv, kako bi bio siguran da ajkule preferiraju miris krvi. U početku nijedna tečnost nije privukla pažnju životinja, ali nakon otprilike 20 minuta ajkule su počele da primećuju krv.

Negde 45 minuta od početka eksperimenta ajkule su počele da slede trag krvi, samo da bi se okrenule čim su shvatile da on vodi do daske za surfovanje. Na kraju testa je zaključio kako su četiri ajkule bile zainteresovane za riblje ulje, ni jedna za urin dok je krv privukla 41 ajkulu.

Rober je otišao i korak dalje i dao i svoju krv, s još nekoliko ljudi na brodu, kako bi utvrdili da li ajkule vole ljudsku krv koliko i kravlju. U tom eksperimentu koristili su mnogo manje krvi i rezultat ih je malo iznenadio. Naime, ni jednu ajkulu nije privukla mala količina krvi.

“Ovo nikako nije savršen eksperiment, ali mislim da je sigurno reći da ako ajkule nisu došle da provere 15 kapi ljudske krvi usred vode koja vrvi njima, verovatno nećete biti u opasnosti s malom ogrebotinom”, rekao je Rober.

Sličan eksperiment izveli su MythBustersi pre više od 10 godina. U njemu Adam Sevidž i Džejmi Hajneman su prvo u vodu sipali riblju krv i otkrili da je privukla ajkule. Međutim, kad su sipali svoju krv u vodu, otkrili su da ajkule pokazuju malo interesa.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img