17.7 C
Alba Iulia
petak, 12 avgusta, 2022

Nestašica citostatika u Srbiji

Must Read

Nestašica citostatika tačnije leka nitroglicid vlada u Srbiji, odnosno u celoj Evropi.

Nitroglicid se daje tokom zračenja pacijentima obolelim od tumora debelog creva, ili u završnoj fazi zračenja. Ovaj lek je relativno jeftin, a problem zbog kog trenutno vlada nestašica ne predstavlja njegova nabavka, već proizvođač.

Direktorka Instituta za onkologiju Srbije Danica Grujičić je za RTS objasnila o čemu se radi.

“Za većinu lokalizacija nema dovoljno lekova. Problem je u nitroglicidu koji je iskorišćen poslednji put sada u petak. Nije problem u njegovoj nabavci, mi imamo ugovor sa Fondom, već se radi o problemu na svetskom nivou, nešto se desilo sa proizvođačem i leka jednostavno nema”, izjavila je za RTS dr Grujičić.

Prema njenim rečima, leka nema ni u regionu, kao ni u Evropi, ali će naši doktori pronaći adekvatnu zamenu leka za pacijente obolele od tumora.

“Nismo u mogućnosti da dajemo ovaj lek, ali sigurno je da ćemo naći način da našim pacijentima pomognemo”, rekla je doktorka.

Ona dodaje da nema informaciju kada bi ova vrsta citostatika mogla da stigne na Institut.

“Problem je u velikim farmaceutskim kompanijama koje insistiraju na korišćenju skupih i najnovih lekova. Tako da lekove koji su jeftini a dokazani, kao što je ovaj, proizvodi samo jedna kompanija u celom svetu”, navodi dr Gručić i dodaje da se zbog toga dešava da takve kompanije kasnije ucenjuju sa cenom ili da se jednostavno desi nestašica, kao što je sada slučaj.

Zbog toga ona predlaže farmacutskim fabrikama u Srbiji da razmisle o proizvodnji lekova koji su dobri i dokazani, a relativno jeftini kao što je nitroglicid.

Savet pacijentima je da se obrate svojim onkolozima koji će im pružiti adekvatnu zamenu leka ili će dati drugi protokol terapije.

Inače, od raka debelog creva svake godine u Srbiji umre više od 2.500 osoba, a oboli oko 4.000. Taj karcinom je jedan od vodećih uzroka smrtnosti od raka u svetu.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img