17.7 C
Alba Iulia
subota, 21 maja, 2022

Ne dozvolite da vam OVAJ KOROV zagorča život: AMBROZIJA je u naletu i ONO NAJGORE tek dolazi. Evo kako da se zaštitite…

Must Read

Koncentracija polena ambrozije ovih dana je na izuzetno visokom nivou! Stručnjaci upozoravaju sve osobe alergične na ovaj korov da se dobro pripaze od novog naleta ambrozije koji nas očekuje početkom septembra i da redovno uzimaju terapiju.

– U ponedeljak, 19. avgusta na Novom Beogradu izmereno je 674 polenova zrna po metru kubnom vazduha, što je jako velika koncentracija polena ambrozije. I u narednim nedeljama očekuje se intenzivno cvetanje ovog korova, pa alergične osobe sigurno imaju burne simptome. Merenja do sada pokazuju da početkom septembra imamo najveće dnevne vrednosti ovog alergena i zato osobe sa alergijom moraju biti pod nadzorom lekara i redovno uzimati propisanu terapiju – kaže za portal Žena.rs dipl. inž. poljoprivrede Mirjana Mitrović, samostalni savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Kritično do kraja oktobra

Cvetna sezona ambrozije trenutno je u punom jeku i trajaće sve do kraja oktobra, a dovoljan je samo blagi povetarac da raznese njen polen. Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijarde zrna.

Nažalost, alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha.

– Ambrozija se poslednjih decenija od biljke zastupljene oko sredozemnog bazena zbog klimatskih promena proširila sve do severa Evrope. Zbog toga se populacija ambrozije veoma uvećala, što je povećalo i količinu emisije njenih alergena. Osim toga, zbog promene započinjanja i završavanja pojedinih godišnjih doba, ambrozija sve ranije počinje da cveta i sve kasnije prestaje, što takođe povećava količinu i trajanje polena u vazduhu nad celom Evropom – objašnjava dr sc med Snežana Radić, pedijatar-pulmolog.

Ako ste alergični na ambroziju, kaže naša sagovornica, najvažnije je da na vreme počenete s terapijom, dok se tegobe još nisu ni javile.

– Kada se alergijski rinitis ne leči adekvatno, vremenom u 30 odsto slučajeva prelazi u astmu – upozorava doktorka Radić.

Terapija podrazumeva prvenstveno antihistaminike, lekove koji smiruju alergijsku reakciju.

– Lekovi se uzimaju sve vreme dok traje polenacija ili emitovanje polena u atmosferi, nekada i mesecima. Ako je potrebno, lek za alergiju može se uzimati i u duploj dozi. Po preporuci lekara, u terapiju se uvode i inhalacioni kortikosteroidi u vidu spreja za nos, koji se takođe uzimaju u dužem vremenskom periodu.

Desenzibilizacija menja tok bolesti

Jedan od veoma važnih vidova lečenja alergijskih bolesti, odnosno menjanja toka alergijskih bolesti, jeste i desenzibilizacija, koju određuje isključivo lekar.

– Reč je o dugotrajnom procesu davanja sve većih doza alergena u kontrolisanim uslovima. U mnogim zemljama Evrope, pa i kod nas, u apotekama su dostupni i homeopatski lekovi za suzbijanje alergijskog rinitisa. Uvode se u terapiju tek nakon konsultacije s lekarom.

Simptomi alergije na ambroziju

Kijanje u serijama, zapušen nos, svrab nosa, obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, crvenilo i suzenje očiju uz intenzivan svrab, hroničan umor, malaksalost, kašalj, osećaj nedostatka vazduha, bol iza grudne kosti, otežano disanje

Kako da se zaštitite

* Ako ste u mogućnosti ne izlazite napolje u prepodnevnim satima

* Držite prozore zatvorenim u prepodnevnim satima kada je koncetracija polena najveća

* Bilo kakvu fizičku aktivnost upražnjavajte tek popodne ili uveče, a najbolje posle kiše kada je koncetracija polena vrlo niska

* Tuširajte se više puta dnevno i menjajte odeću kako biste otklonili polen

* Često usisavajte i čistite prostorije u kojima boravite

* Ne sušite veš napolju

* Ako radite napolju, koristite zaštitnu opremu

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img