17.7 C
Alba Iulia
subota, 25 marta, 2023

Istraživanja pokazala: Kafa pre spavanja ne remeti san

Must Read

Konzumiranje kafe ili čaja neposredno pre spavanja ne utiče na kvalitet sna, otkrilo je novo istraživanje koje su sproveli američki istraživači s Univerziteta Florida Atlantic i Medicinskog fakulteta Harvard.

Oni su pratili 785 osoba ukupno 5.164 dana i noći i beležili su koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, piše “Independent”.

Tim je uporedio njihovu potrošnju s rezultatima dnevnika spavanja i senzora za ručne zglobove koji su beležili trajanje spavanja, efikasnost spavanja i koliko su se ljudi brzo budili.

Oko 40 odsto članova ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vreme izvođenja studije koja je u proseku trajala šest noći po osobi. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da ispušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta.

Doktor Kristin Spadola s Univerziteta Florida Atlantik rekla je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno merenje efekata na san.

“Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri sata pre odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna”, istakla je Spadola.

SourceKlix.ba
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img