Home Život Aplikacije koje kradu podatke

Aplikacije koje kradu podatke

0
219
Foto: Pixabay

Korisnici bi trebalo da budu izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Google Play Store-a, ali i kad otvaraju različite e-mailove koji im stižu sa nepoznatih adresa.

Kompanija za kompjutersku bezbednost VPNpro, objavila je izveštaj u kojem ističe da su pronašli niz aplikacija za Android, kojima je jedini zadatak da prevare korisnike i ukradu im vredne podatke.

Iako su aplikacije u međuvremenu uklonjene sa Google Play Store-a, već su bile prikupile više od 382 miliona preuzimanja.

Stručnjaci za bezbednost otkrili su da su 24 aplikacije koje su identifikovali (od prognoze vremena do kalendara i kamere), od korisnika tražile širok pristup različitim podacima, što može biti opasno jer ugrožava korisnikovu bezbednost i privatne podatke.

Tako su aplikacije mogle da uspostavljaju pozive, fotografišu pa čak i snime video i audio bez ikakvog znanja korisnika.

Aplikacije koje bi svakako trebalo prestati koristiti i obrisati sa svog pametnog telefona (ako ih imate) su:

Sound Recorder
Super Cleaner
Virus Cleaner 2019
File Manager
Joy Launcher
Turbo Browser
Weather Forecast
Candy Selfie Camera
Hi VPN, Free VPN
Candy Gallery
Calendar Lite
Super Battery
Hi Security 2019
Net Master
Puzzle Box
Private Browser
Hi VPN Pro
World Zoo
Word Crossy!
Soccer Pinball
Dig it
Laser Break
Music Roam
Word Crush

Naime, stručnjaci su primetili da, osim što neovlašćeno špijuniraju svoje korisnike, sve te podatke šalju u Kinu. Ko tačno stoji iza njih, nije jasno jer se radi o aplikacijama različitih autora.

Stručnjaci iz Trend Microa identifikovali su još devet aplikacija (koje su preuzete gotovo pola miliona puta), a koje se u pozadini povezuju na sumnjive servere i mogu preuzeti do 3.000 različitih malwarea među kojima su i neki koji se, bez znanja korisnika, uloguju u njihove Facebook i Google naloge i šire dalje.

Ako imate instaliranu neku od ovih aplikacija obavezno ih brišite:

Shoot Clean – Junk Cleaner, Phone Booster, CPU Cooler
Super Clean Lite – Booster, Clean & CPU Cooler
Super Clean – Phone Booster, Junk Cleaner & CPU Cooler
Quick Games – H5 Game Center
Rocket Cleaner
Rocket Cleaner Lite
Speed Clean – Phone Booster, Junk Cleaner & App Manager
LinkWorldVPN
H5 gamebox

Kada ih uklonite sa svog uređaja promenite šifre na Google i Facebook profilima. Takođe, proverite da li vam je aktivan Play Protect skener koji je deo Google Play Store-a kako bi vas na vreme upozorili o sumnjivim aplikacijama.

Pojačana zaraza “trojancem”

Istraživači iz Cofense Phishing Defense Centra takođe su primetili pojačanu zarazu “trojancem” Anubisom i to upravo uređaja koji koriste Android. Radi se o veoma nezgodnom malwareu koji je originalno korišćen za sajber špijunažu i krađu bankovnih podataka.

Anubis, objašnjavaju u CPDC, u potpunosti preuzima kontrolu nad uređajem, krade podatke, snima telefonske razgovore, a može čak i zaključati podatke i tražiti otkupninu od vlasnika uređaja. Skriva se u atačmentu e-mail poruke koji izgleda poput računa.

Kad korisnik otvori atačment, pojavljuje se poruka koja od njih traži aktivaciju “Google Play Protecta”. Ali umesto da zaista aktivira taj zaštitni mehanizam, korisnik zapravo daje mnoštvo dozvola koje malwareu omogućavaju preuzimanje kontrole nad njegovim uređajem.

Malware cilja uređaje s operativnim sistemom Android 4.0.3 ili novije, a na popisu se našlo čak 250 ciljanih aplikacija među kojima su većinom bankarske aplikacije, blockchain aplikacije, aplikacije za trgovanje kriptovalutama, ali i Amazon.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here