17.7 C
Alba Iulia
utorak, 28 juna, 2022

Više od polovine građana Srbije svoju finansijsku situaciju ocenjuje kao lošu

Must Read

Pozitivnu sliku o EU ima 37 odsto gradjana Srbije, negativnu 27, a 34 odsto ima neutralan stav, pokazalo je novo istraživanje Evropske komisije Eurobarometar koje je obuhvatilo 28 članica EU i pet zemalja kandidata.

Udeo ispitanika u Srbiji sa pozitivnom slikom o EU je za pet procentnih poena manji nego u prethodnom istraživanju, dok je onih sa negativnom slikom za isto toliko više nego jesenas.

Gledano prema starosnoj strukturi, u Srbiji pozitivan stav prema EU ima 51 odsto mladih (od 15 do 24 godine), ali samo 29 odsto starijih od 55 godina.

Na pitanje šta EU znači tebi lično, 40 odsto ispitanika iz Srbije je navelo slobodu putovanja, studiranja i rada širom EU, 29 odsto ekonomski prosperitet, a 25 odsto gubitak kulturnog identiteta.

Medju zemljama kandidatima za EU, najviše onih sa pozitivnom slikom o EU je u Albaniji, čak 81 odsto, dok samo tri procenata Albanaca ima negativnu sliku. U Crnoj Gori 63 odsto gradjana ima pozitivnu, a 18 negativnu sliku o EU, u Severnoj Makedoniji je taj odnos 56 prema 17, a u Turskoj 51 prema 19 odsto.

U zemljama EU, 45 odsto ispitanika ima pozitivnu sliku o Uniji a 17 procenata negativnu.

Istraživanje je pokazalo i da stanje nacionalne ekonomije 67 odsto ispitanika u Srbiji ocenjuje kao loše, a 31 kao dobro. U EU 49 odsto gradjana stanje nacionalne ekonomije smatra dobrim a 47 lošim.

Nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (52 procenta) finansijsku situaciju u svom domaćinstvu ocenjuje kao lošu, prema samo 26 odsto ispitanika u EU.

Istraživanje je pokazalo i da 39 odsto ispitanika u Srbiji očekuje da ekonomska situacija u zemlji u narednih godinu dana ostane ista, 36 da bude bolja, a 22 procenta da se pogorša.

Kada je reč o dva najvažnija pitanja sa kojima se zemlja suočava, za 36 odsto ispitanika u Srbiji nezaposlenost je jedno od njih, za 33 odsto ekonomska situacija, za 25 odsto kriminal, a za 21 odsto rast cena.

Na pitanje o poverenju u institucije, parlament uživa poverenje 35 procenata ispitanika u Srbiji, vlada 41, a EU 33 odsto.

SourceBeta
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img