17.7 C
Alba Iulia
subota, 25 marta, 2023

Uprkos sistemskom razaranju zdravstva, Betanija najbolje porodilište u Vojvodini

Must Read

Porodilišta u Srbiji dobila su prosečnu ocenu 3,61, dok je novosadska Betanija u istom rangu, ali ocenjena kao najbolje veliko porodilište u Srbiji u velikoj analizi roditeljskog portala Bebac.

Tačno 12.201 mama glasalo je u detaljnoj anketi i odgovaralo na brojna pitanja o uslovima boravka u porodilištima, od prijema, do odnosa lekara i babica prema pacijentkinja, pa sve do ishrane.

Iako bolji u odnosu na prethodno istraživanje iz 2016. godine, rezultati su poražavajući – brojna porodilišta funkcionišu sa neverovatno malo zaposlenih, u lošim uslovima, sa mnogo pacijenata i zahvaljujući entuzijazmu i brižnosti zaposlenih, što pokazuju i rezultati.

U kategoriji velikih porodilišta, koji zbrinjavaju godišnje najviše budućih mama, Betanija je lider, a slede “Narodni front” i “Višegradska” u Beogradu.

U kategoriji srednjih porodilišta, najbolje ocene dobio je KBC “Dragiša Mišović”, a najnižu ocenu ima niško porodilište. Od malih porodilišta je najbolje ocene mama dobila opšta bolnica u Paraćinu, slede Senta i Novi Pazar, dok je najgore porodilište u Vranju.

Kad je reč o Betaniji, najniže ocene dobila je za dostupnost lekara nakon porođaja i za podršku dojenju, dok je najviše ocene dobila za podršku lekara i osoblja tokom porođaja.

Glasalo se i za najbolje ginekologe u Srbiji. Konkretno, u Vojvodini su mame najviše glasova dale za čak tri ginekologa iz Betanije – za dr Dragana Stajića, dr Draganu Višnjevac i dr Đorđa Petrovića.

Kako za 021 kaže urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak, porodilišta su podeljena u kategorije jer rade u drugačijim uslovima, često zbrinjujući isti broj majki sa manje zaposlenih. Tako, na primer, u Betaniji na 7.000 porođaja radi 40 lekara, dok na isto toliko porođaja u Beogradu ide 100 lekara.

“Najbolje ocene u većini porodilišta dobili su lekari i babice i to u podršci tokom porođaja, ali mame su slabije ocenjivale nedostupnost osoblja nakon porođaja. Takođe, nisu dobile dovoljnu podršku kad je u pitanju dojenje i posebno slabe ocene deljene su kad je reč o uslovima u našim porodilištima. Najbolji uslovi, samim i najbolje ocene su u Beogradu, sledi Vojvodina, a na dnu je južni deo Srbije, gde su ocene za higijenu, opremljenost i ishranu izuzetno niske. Svi ljudi koji rade u porodilištima nama su heroji i pobednici zato što taj posao ne može da radi neko ko ga ne voli”, navodi Jasmina Mihnjak.

Kako dodaje, u opisanim uslovima mame provode tri ili četiri dana, dok zaposleni u tim ustanovama rade svakog dana i pokušavaju da nadomeste za sve što nedostaje. Suštinski problem je u sistemu koji ne osluškuje ni potreba mama, ali ni potrebe svih zaposlenih u zdravstvu, što ide na štetu svih nas, dodaje Mihnjak.

“Imamo mnogo takvih primera po Vojvodini. Senta je dobila ove godine jako dobre ocene, vršačko i paraćinsko porodilište takođe, ali kad odete u ta porodilišta i vidite kako izgledaju – to je naprosto za rubriku ‘verovali ili ne’. Svi treba da imamo više poštovanja prema mamama, ali i mi mame treba da imamo više poštovanja prema ljudima koji rade jer nije uvek moguće izvesti sve što bi i oni želeli. Ovde se radi o sistemskim problemima jer nije sve u viršli sa fotografije obroka u porodilištu, već dugo godina živimo sa zabranom zapošljavanja i svedoci smo odliva medicinskog osoblja”, smatra naša sagovornica i dodaje da je za očekivati da će mame imati loša iskustva nakon porođaja – nema dovoljno lekara da im se posvete, iako to žele.

“Zato svi zajedno treba da radimo sa istim ciljem, pa možda budemo i uticali na sistem da se promeni, opet u korist svih nas”, zaključuje urednica portala Bebac.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img