12.9 C
Novi Sad
субота, 28 марта, 2020
  • Naslovna
  • Vesti

Udruženja pitaju ko je i kako dozvolio “Ledenu šumu” u Dunavskom parku, organizatori i nadležni odgovaraju

FOTO:021

Spisak apoteka i prodavnica koje će usluživati penzionere u Novom Sadu

I ove nedelje će građani stariji od 65 godina moći da pazare u novosadskim marketima, ali i apotekama, u...

Televizijska ekipa uhapšena nakon snimanja reportaže, vlasnica tvrdi da je u pitanju pritisak

Ekipa KTV televizije iz Zrenjanina nakon snimanja reportaže o licitaciji državnog poljoprivrednog zemljišta danas je uhapšena i odvedena u...

Zabranjen dopunski rad svim lekarima u Vojvodini

Lekari iz Vojvodine koji su, sem u državnim zdravstvenim ustanovama, angažovani i u privatnim medicinskim praksama, ambulantama i bolnicima...

Kikinda na ivici pucanja, virusom zaražena i učenica

“Ovo je ona vest od koje smo svi strahovali, nadajući se da je nikada nećemo čuti” prva je reakcija...

U KCV Novi Sad primljena dva nova pacijenta, prvi iz Sombora

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči devet pacijenata kod kojih je potvrđeno da su...

Pojedine mere zaštite potpuno su izostale prilikom postavljanja “Ledene šume” u Dunavskom parku, a rešenja koja su izdata organizatoru ne odgovaraju stanju na terenu, smatraju udruženja okupljena u Ekološki front Novi Sad.

Udruženja građana poručuju da je LED rasveta “zarobila” drveće i žbunje u parku, iako rešenje izdato organizatorima 2016. godine (rešenje za ovu godinu udruženje nije imalo na uvid) izričito zabranjuje kačenje elektroinstalacije po drveću.

Ova rasveta je isključivo estetska i u službi scenografije. Takođe, povezana je na gradsku rasvetu, pa možemo pretpostaviti da račun za ovaj deo scenografije plaća Grad tj. građani Novog Sada. Upadljivo izostaje zaštita travnjaka, koja je Uredbom Vlade Srbije o zaštiti Spomenika prirode ‘Dunavski park’ propisana i taksativno navedena. Naše pitanje za Zavod je – kako je došlo do takvog previda, posebno imajući u vidu da se led stvara iz zatvorenog sistema u kojem je hemikalija? Uredbom je takođe izričito zabranjeno korišćenje hemijskih sredstava u Dunavskom parku, osim onog koje se koristi u službi zaštite i nege biljaka i drveća. U vezi sa tim, a prema izvršenom uvidu na licu mesta i pregledom deklaracije na kanisterima kojima je dopremljena hemikalija, zaključujemo da će u cevima izvedene instalacije klizališta recirkulisati fluid TEXOL (R) antifriz -25C”, poručuju u Ekološkom frontu.

Udruženja pitaju i “Ledenu šumu”, kao i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode da daju na uvid svu dokumentaciju koja se odnosi na bezbednost i uslove za postavljanje klizališta i prateće opreme u Dunavskom parku, kao i da objasne na koji način će se izvesti puštanje vatrometa.

“Da li je taj vatromet odobren? Da li je bezbedno za biljni i životinjski svet u parku organizovati vatromet? Setimo se najspektakularnijeg vatrometa sa dočeka Nove 2018. koji je doveo do požara. S obzirom na gust sklop drveća, stare zgrade u okolini i planirane montažne objekte u samom parku, mogućnost za tako nešto vrlo je velika. Da li je spektakl ove vrste vredan izlaganja riziku Spomenika prirode koji čuvamo i za buduća pokolenja?”, pitaju novosadska udruženja.

“Ledena šuma”: Imamo sve dozvole

Udruženje “Ledena šuma” navodi za 021 da poseduje dozvole za LED lampice još od 2017. godine pa nadalje, kao i da je njihovo postavljanje prijavljeno Gradskom zelenilu, u skladu sa uslovima iz dozvole. Dodaju da je za postavljanje lampica plaćena eko taksa, te da su angažovani profesionalni penjači.

Kažu da je izdata i dozvola za korišćenje vatrometa.

“Ledena šuma daje pismenu saglasnost licenciranom osoblju iz firme Vatromet Shop, da pusti vatromet, a oni za to neophodno moraju da prijave aktivnost i da pribave neophodne dozvole, prvenstveno od strane MUP-a. Svake godine prilikom realizacije je ova procedura od strane Vatromet Shop-a ispoštovana. Ipak, ovde je važno istaći i da se ovogodišnji vatromet ne ispaljuje direktno iz Dunavskog parka, već sa područja u delu Bulevara Mihajla Pupina tako da njegov efekat bude vidljiv posetiocima parka. Ponovićemo da Vatromet Shop poseduje licencu za svoju delatnost, sve dozvole da vrše ovu uslužnu delatnost za ‘Ledenu šumu’, kao i ugovor o osiguranju za treća lica. Ističemo takođe da organizatori ‘Ledene šume’ u najboljoj nameri i na zadovoljstvo svojih brojnih posetilaca svake godine prilikom ceremonije otvranja i zatvaranja tradicionalno organizuju vatromet i nikada se u četvorogodišnjoj realizaciji projekta nije uspostavila zabrana za ovu aktivnost od strane nadležnih”, navode za 021 u “Ledenoj šumi”.

Kako dodaju u udruženju, “Ledena šuma” nije investitor klizališta, već ustupa deo zakupljenog prostora firmi koja se bavi postavljanjem klizališta, koje nije finansirao Grad Novi Sad. Grad je, kažu, finansirao usključivo kulturno-zabavne sadržaje koji su u “Ledenoj šumi” besplatni, kao i projekat “Snežni grad”, koji je namenjen prezentaciji lokalnih umetnika, zanatlija, gastronomskih proizvođača i slično.

“Ovim putem bismo želeli da iskoristimo priliku da podsetimo da smo Ekološki front u proteklom periodu pozvali na direktnu saradnju i razgovor na ovu temu kako bi se na osnovu činjenica informisali o našem radu i funkcionisanju ali smo za uzvrat dobili plasiranje netačnih i nepotpunih informacija u javnosti, koje traje već duži period. Smatramo da to nije efikasan pristup temi, a još manje smislenom rešenju. Zašto se direktno pre ovog obraćanja nisu obratili UG ‘Ledena šuma’ koje je više puta istaklo da želi da sarađuje i sasluša preporuke već to čine preko fejsbuka? I dokle će se u javnosti ignorisati i drugi zakonski okviri, pravilnici i procene koji ukazuju na mogućnosti održavanje ‘Ledene šume’? Čiji je to interes?”, pitaju u “Ledenoj šumi”.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: Dobili smo poziv za sastanak, dostavili smo dokaze

U Zavodu kažu za 021 da su Ekološkom frontu dostavili sve tražene informacije o održavanju “Ledene šume”, te da je udruženje 21. oktobra dobilo rešenje za izvođenje radova i aktivnosti.

“Osvetljenje treba da bude funkcionalno u što većoj meri, uz primenu svih tehničkih rešenja koja smanjuju negativno dejstvo osvetljenja na živi svet. Pri izvođenju radova zabranjeno je oštetiti stabla i grane… Konstrukcija klizališta je postavljena u periodu mirovanja vegetacije, iznad travnjaka, a dodatno u cilju unapređena stanja zaštićenog prirodnog područja stavljena je obaveza da se po završetku radova i aktivnosti izvrši popravka travnjaka do početka proleća”, navodi se, između ostalog, u rešenju koje je Zavod izdao “Ledenoj šumi”.

U Zavodu naglašavaju da su dobili poziv Ekološkog fronta za sastanak, te da će “biti u kounikaciji po pitanju zahteva za sastanak koji treba da se odnosi na razjašnjavanje nekih nedoumica”.

“Hemikalije koje se koriste za stvaranje leda, prema saznanjima koja imamo, su u zatvorenom sistemu i ne izlivaju se po parku, nego služe da se stvori led. U okviru granica zaštite Spomenika prirode postoje i izgrađeni objekti i koristi se mehanizacija za održavanje parka. U okviru objekata i za rad mehanizacije koriste se razne hemikalije, pa se ne može tumačiti da je npr. zabranjeno održavanje čistoće objekata, niti korišćenje raznih goriva i antifriza za rad mašina i mehanizacije, jer se ne istaču na površinu parka”, zaključuje za 021 pomoćnik direktora Zavoda Goran Krnčević.

Izvor:021.rs
Foto:021

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vesti

Spisak apoteka i prodavnica koje će usluživati penzionere u Novom Sadu

I ove nedelje će građani stariji od 65 godina moći da pazare u novosadskim marketima, ali i apotekama, u...

Televizijska ekipa uhapšena nakon snimanja reportaže, vlasnica tvrdi da je u pitanju pritisak

Ekipa KTV televizije iz Zrenjanina nakon snimanja reportaže o licitaciji državnog poljoprivrednog zemljišta danas je uhapšena i odvedena u pritvor.Pritvoreni su novinar Danijel Radić,...

Zabranjen dopunski rad svim lekarima u Vojvodini

Lekari iz Vojvodine koji su, sem u državnim zdravstvenim ustanovama, angažovani i u privatnim medicinskim praksama, ambulantama i bolnicima biće zabranjen dopunski rad, saznaje...

Kikinda na ivici pucanja, virusom zaražena i učenica

“Ovo je ona vest od koje smo svi strahovali, nadajući se da je nikada nećemo čuti” prva je reakcija Kikinđanke Tanje J. na vest...

U KCV Novi Sad primljena dva nova pacijenta, prvi iz Sombora

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči devet pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa. Od dva...

Povezane vesti