17.7 C
Alba Iulia
subota, 29 januara, 2022

U Vojvodini voda ispravna samo iz devet vodovoda

Must Read

Najveći procenat vode sa javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom i mikrobiološkom neispravnošću na teritoriji Srbije je u Vojvodini, pokazuju poslednja ispitivanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od 42 kontrolisana javna vodovoda u Pokrajini, samo devet je ispravno, a najviše uzoraka koji ne odgovaraju pravilniku pronađeno je u Srednjebanatskoj oblasti.

Ispravne javne vodovode u Vojvodini imaju Novi Sad, Beočin, Vrbas, Bečej, Ruma, Sremska Mitrovica, Inđija, Pančevo i Kovin.

Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja uzoraka vode za piće iz gradskih javnih vodovoda u Srbiji u 2018. godini, pokazuju da 17 vodovoda ima fizičko-hemijsku neispravnost, od kojih je čak 11 u Vojvodini. Jedan od najgorih po ovom pitanju je zrenjaninski vodovod koji već decenijama unazad ima problem sa pijaćom vodom sa procentom neispravnosti od čak 98,9. Ipak, prednjače Ada, Senta i Novi Bečej sa 100 odsto neispravnosti.

Mikrobiološka neispravnost ne čini se kao tako velik problem u Pokrajini, budući da je od ukupno 19 registrovanih vodovoda sa ovom vrstom neispravnosti, na teritoriji Vojvodine pet, ali da čak i u njima, ne prelazi 20 odsto.

Postoje i oni vodovodni sistemi koji nisu po pravilima ni mikrobiološki ni fizičko-hemijski. Po ovom pitanju Vojvodina ponovo prednjači sa čak 70,8 odsto od ukupnog broja vodovoda sa “udruženom neispravnošću” na teritoriji Srbije. Ovakva voda teče iz česmi u Malom Iđošu, Kuli, Bačkom Petrovcu, Titelu, Baču, Srbobranu, Žablju, Temerinu, Kikindi, Staroj Pazovi, Beloj Crkvi, Kovačici, Alibunaru, Šidu, Vršcu i Plandištu. U osam ovih opština procenat fizičko-hemijske neispravnosti vode iznosi čak 100 odsto. Bač je “najgori” sa 100 odsto fizičko-hemijske i 77 odsto mikrobiološke neispravnosti.

Kada je u pitanju broj i procenat vodovoda sa zdravstveno ispravnom vodom, odnosno sa fizičko-hemijskom i mikrobiološkom neispravnošću vode, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se, posle jednogodišnjeg praćenja, voda sa više od pet odsto mikrobiološki neispravnih uzoraka, odnosno više od 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka smatra zdravstveno neispravnom. Termin “udružena neispravnost vode” usvojen je za vodu sa iznad pet odsto mikrobiološki i 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj bakterija u vazduhu i bakterija fekalnog porekla.

Kao dokazane opasnosti po zdravlje ljudi koji konzumiraju vodu koja je fizičko-hemijski ili mikrobiološki neispravna, posebno osetljive populacije, izdvajaju se prisustvo mikroorganizama pokazatelja fekalnog zagađenja i povećana koncentracija arsena, navodi se u ranijem istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img