17.7 C
Alba Iulia
subota, 21 maja, 2022

U Vojvodini još nema obolelih od groznice Zapadnog Nila

Must Read

U Vojvodini još uvek nema registrovanih obolelih od groznice Zapadnog Nila, iako je prisustvo virusa potvrđeno u junu u više vojvođanskih opština, a na teritoriji Srbije do sada je zbeležen jedan slučaj bolesti.

Ovo oboljenje prenose komarci koji su odomaćeni i na našoj teritoriji, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine poručuju da u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, treba primeniti mere lične zaštite od uboda komaraca.

– Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, ove sezone, prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila potvrđeno je u komarcima u drugoj nedelji juna na teritoriji opštine Pančevo. Prisustvo virusa je potvrđeno u drugoj polovini juna u opštinama Sombor, Subotica, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Zrenjanin. Zaključno sa 9. julom ove godine, na teritoriji Vojvodine nisu registrovani laboratorijski potvrđeni neuro-invazivni slučajevi groznice Zapadnog Nila kod ljudi – kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Groznica Zapadnog Nila pripada grupi vektorskih, prirodnožarišnih zoonoza, a glavni prenosilac virusa je vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom groznice Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Na teritoriji naše zemlje oboljenje se registruje tokom toplih meseci, od maja do oktobra ili novembra. Period od zaražavanja do pojave bolesti, inkubacija, traje od dva do 14 dana, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom može da iznosi i nekoliko nedelja. U najvećem broju slučajeva, kod 70 do 80 odsto ljudi, ne dolazi do ispoljavanja simptoma i znakova bolesti. Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga, nespecifična bolest slična gripu, koja prolazi bez posledica nakon pet do sedam dana.

Što pre se javiti lekaru

– U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji odgovaraju groznici Zapadnog Nila odmah se javiti izabranom lekaru – naglašavaju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

– Infekciju prati povišena telesna temperatura i znaci opšte infekcije, kao što su glavobolja, malaksalost, slabost, bolovi u zglobovima i mišićima. Mogu da se jave i osip na trupu i ekstremitetima i dijarejalne tegobe. Kod manje od jedan odsto inficiranih osoba razvija tešku neuroinvazivnu formu bolesti koja može da se manifestuje kao upala mozga ili moždanica. Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremor, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Ovaj oblik bolesti se najčešće javlja kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba s oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja – navode u Institutu i dodaju kako dijagnozu neuroinvazivnog oblika bolesti postavlja specijalista infektolog na osnovu laboratorijskog testiranja uzoraka likvora ili krvi, a teške, neuroinvazivne forme bolesti zahtevaju bolničko lečenje.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, stanovništvu se preporučuje primena mera lične zaštite od uboda komaraca. Zato se savetuje upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, kao i nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetlih boja. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću. Trebalo bi da se izbegava boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca, što je u sumrak i u zoru, a preporučuj se i ugradnja zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, kao i redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru. Po mogućstvu, boraviti u klimatizovanim prostorima jer je broj insekata u takvim uslovima znatno smanjen, a izbegavati boravak u oblastima sa velikim brojem insekata, kao što su šume, močvare, bare i stajaće vode.

– Najmanje jednom nedeljno trebalo bi prazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki u cilju smanjenja broja mesta na otvorenom na kojima komarci mogu da polože jaja. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu. Redovno menjati vodu u dvorišnim bazenima – napominju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju kako u slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se trba pridržavati svih navedenih mera prevencije.

SourceDnevnik
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img