17.7 C
Alba Iulia
petak, 7 oktobra, 2022

U rukama građana Srbije skoro milion komada legalnog oružja, pištolji “na crno” i za 50 evra

Must Read

Građani Srbije legalno poseduju skoro milion komada oružja, pokazuju podaci MUP većinu lovačkog, sportskog i oružja za ličnu bezbednost, ali država veliki problem ima s nelegalnim oružjem koje je nasledstvo ratova devedesetih godina prošlog veka, piše danas “Politika”.

Držanje automatskog oružja, poput “kalašnjikova” i “heklera” kao i eksplozivnih naprava (bombe kašikare) teško je krivično delo u svim zemljama sveta, i tu ni zakon u Srbiji ne odstupa.

Pre tri godine u Srbiji je uništeno 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sproveo tri procesa legalizacije oružja. Takođe, od 1. juna 2017. pooštreni su i zakoni. Za posedovanje naoružanja u ilegalnom posedu predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Ipak, na crnom tržištu je i dalje velika količina oružja koje za nekoliko stotina evra može da se kupi od preprodavaca.

Automatska puška “kalašnjikov” može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra, saznaje “Politika” od dobro obaveštenog sagovornika. Jurišna puška AK-47 koju je konstruisao Mihail Kalašnjikov, jedno je od najpopularnijih i najprodavanijih oružja na celom svetu, pa tako i na Balkanu.

Od “kalašnjikova” su skuplji “hekleri” (cena je do 2.000 evra). Ovo automatsko oružje najčešće koriste atentatori koji likvidiraju žrtvu sa motora (skutera) u pokretu.

Pištolji i revolveri koštaju od 50 do 500 evra, u zavisnosti od njihovog stanja i proizvođača.

Cena eksplozivne naprave koje kriminalci u svojim obračunima postavljaju ispod tuđih automobila, kreće se od 5.000 do 10.000 evra, piše “Politika” pozivajući se na neimenovani izvor.

SourcePolitika
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img