17.5 C
Novi Sad

U Bačkom Petrovcu otvorene Slovačke narodne svečanosti

Večeras su u dupke punoj sali Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu otvorene 100. „Slovačke narodne svečanosti”.

Gala programu „100 godina s narodom, u narodu i za narod”, po scenariju režisera Miroslava Benke iz Stare Pazove, prisustvovali su premijer Slovačke Petar Pelegrini, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš i druge zvanice.

Premijer Slovačke je u razgovoru s Mirovićem naglasio značaj tog skupa uz prisustvo najviših pokrajinskih zvaničnika kao potvrdu dobrih odnosa Srbije i Slovačke, ali i potvrde da se u Vojvodini vodi računa o nacionalnim manjinama.

Kod vojvođanskih Slovaka jučerašnji dan je bio višestruki praznik. Najpre slavili su trostruki stogodišnji jubilej svojih prvih institucija na našim prostorima, gimnazije i štamparije u Bačkom Petrovcu, i kulturne manifestacije „Slovačke narodne svečanosti”. One su ustanovljene 1919. u prvoj godini posle Velike narodne skupštine u Novom Sadu kada je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Istovremeno, 9. avgust je i nacionalni praznik slovačke manjine koji je odlukom Skupštine Vojvodine pre dve godine uvršćen u značajne datume u Pokrajini.

Slavljenicima je u ime Pokrajinske vlade i svoje ime čestitao Igor Mirović.

– Izuzetna mi je čast što sam večeras u prilici da vas pozdravim i da vam – u ime Pokrajinske vlade i lično ime – čestitam zaista izuzetan jubilej – stogodišnjicu održavanja „Slovačkih narodnih svečanosti”, koje se, istovremeno, obeležavaju i kao nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine u Republici Srbiji – istakao je Mirović. – Već gotovo tri veka – bez obzira na burne istorijske mene koje su se za to vreme dogodile – vi, Slovaci, ste izuzetno važan segment prostora koji čini današnju Vojvodinu. Jer, bez vas je jednostavno nemoguće zamisliti raskošni spektar svih njenih različitosti, ali ni sklad tih različitosti na koji smo, svi zajedno, s razlogom ponosni.

Foto: Dnevnik.rs

Mirović je naglasio da bi bez vojvođanskih Slovaka bilo nemoguće zamisliti vojvođansku istoriju, uključujući i njene najvažnije, prelomne trenutke.

– Kada smo prošle godine slavili stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, slavili smo je – zajedno. Jer, upravo su predstavnici slovačkog naroda, predvođeni vašim velikanom doktorom Ljudevitom Mičatekom, 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, tome dali ogroman doprinos – naglasio je predsednik Pokrajinske vlade. – Verujem, međutim, da je – i danas – veoma, veoma važno reći da smo, donoseći pre 100 godina odluku da živimo zajedno, ravnopravno i složno, udarili čvrste temelje da i vaš, i svaki drugi identitet, budu sačuvani.

Osvrnuši se na značaju ulogu slovačkog prvaka dr Mičateka, velikog borca za prava Slovaka i svih drugih ljudi na našim prostorima, koji je bio i jedan od predsednika Velike narodne skupštine, Mirović je naglasio da je upravo to bio razlog da jedno od pokrajinskih priznanja iz ljudskih i manjinskih prava koja su ustanovljena prošle godine, ponese ime Ljudovita Mičateka. Pokrajinska vlada će to priznanje, najavio je on, prvi put dodeliti u decembru ove godine, odajući na taj način počast ne samo laureatu nego i velikanu čije ime ono nosi i narodu iz kojeg on potiče.

– Slaveći prošle godine stogodišnjicu prisajedinjenja, mi smo zajedno konstatovali da je Velika narodna skupština iz 1918. godine bila konačna pobeda načela slobode, ravnopravnosti i napretka za sve, pa i za pripadnike slovačke nacionalne zajednice. Nije li već naredna, 1919. godina, to nedvosmisleno potvrdila? Duboko verujem da jeste! – istakao je Mirović.

On je poručio da je Pokrajinska vlada odlučna da obezbedi Slovacima, kao i svima drugima, ravnopravnost, sklad nacionalnih različitosti, očuvanje i razvoj svih nacionalnih i kulturnih identiteta i u vremenu koje je pred nama. Tu podršku Slovacima u Vojvodini, kako je naveo, Pokrajinska vlada obezbeđuje još većom podrškom u obrazovanju na maternjem jeziku na svim nivoima, od predškolskog do univerzitetskog, kontinuiranom i još većom podrškom javnom informisanju na slovačkom jeziku, konkursnom sufinansiranjem drugih medija koji program proizvode i emituju na slovačkom jeziku. Ta kontinuirana podrška se odnosi i na Nacionalni savet slovačke manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka kao i na druge institucije i kulturne manifestacije poput „Slovačkih narodnih svečanosti”.

Bez vojvođanskih Slovaka bilo bi nemoguće zamisliti vojvođansku istoriju, uključujući i njene najvažnije, prelomne trenutke (Igor Mirović)
– I to nije samo naše čvrsto opredeljenje, to je naša obaveza, i mi ćemo je dosledno i u celini ispuniti! – poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke manjine Ljibuška Lakatoš je u svom obraćanju rekla da je slovačka nacionalna manjina kod kuće ovde, u Republici Srbiji.

– Naši koreni su ovde učvršćeni gotovo tri stoleća i ubeđena sam u to da se u budućnosti neće tako lako isušiti – naglasila je Ljibuška Lakatoš. – I tako, na način na koji smo nastavili tamo gde su naši preci stali, verujem da ćemo i mi postati uzor našim sledbenicima. Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, zajedno s Maticom slovačkom u Srbiji će maksimalno uložiti sav trud da naš slovački izdanak na ovim prostorima, na Donjoj zemlji, ustraje još dugo i ostane najzeleniji!

9. avgust je i nacionalni praznik slovačke manjine koji je odlukom Skupštine Vojvodine pre dve godine uvršćen u značajne datume u Pokrajini
Predsednica Nacionalnog saveta slovačke manjine je rekla i da država Srbija u očuvanju nacionalne i kulturne svesti Slovaka i slovačkog jezika ima zaista pozitivan pristup.

Zahvalnost Slovačkoj Republici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je, obraćajući se premijeru Slovačke Petru Pelegriniju, naglasio da je Republika Srbija beskrajno zahvalna Slovačkoj Republici za doslednu podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje i za ukupnu podršku koju Slovačka pruža u procesu evropskih integracija, kao jednom od strateških opredeljenja naše državne politike.

– Građani Vojvodine i Srbije – uključujući i naše komšije i braću Slovake – to veoma dobro znaju i to nikada neće zaboraviti – istakao je Mirović.

– Sveukupnoj povoljnoj proceni položaja naše nacionalne manjine u Srbiji značajno doprinose i tradicionalno dobri prijateljski i istorijski odnosi među slovačkim i srpskim narodom – istakla je ona. – Ponosni smo na pozitivna iskustva suživota slovačke nacionalne manjine i većinskog stanovništva na teritoriji današnje Vojvodine, a i na prijateljske odnose između Srbije i Slovačke, koji ujedno ulepšavaju njihovu istorijsku povezanost, bez konflikata i s poštovanjem prava na različitost te mogu biti primer mnogim evropskim narodima.

NAJNOVIJE VESTI

U nedelju skoro 30 stepeni

U Novom Sadu u nedelju sunčano i toplo. Kasnije posle podne očekuje se razvoj oblačnosti. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Minimalna...

Pokret Metla 2020 prikuplja potpise protiv javnih izvršitelja

Poslanik pokreta Metla 2020 Igor D. Jakšić izjavio je da je prošlo vreme tišine, ćutanja i spuštanja glava i da prikupljaju potpise protiv javnih...

Još 450.000 građana nije dobilo 100 evra, njima stiže do petka

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je do sada 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti...

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli gotovo do aprila 2021.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli trebalo bi da bude gotovo u aprilu 2021. godine. Za ove radove je iz pokrajinskog budžeta...

POVEZANE VESTI

Pucao iz automatske puške i ranio osmoro jer ga nisu pustili u bar

Muškarac koga obezbeđenje nije pustilo da uđe u noćni klub u San Antoniju, u Teksasu, vratio se s automatskom puškom, ranio najmanje osmoro ljudi...

U nedelju skoro 30 stepeni

U Novom Sadu u nedelju sunčano i toplo. Kasnije posle podne očekuje se razvoj oblačnosti. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Minimalna...

Pokret Metla 2020 prikuplja potpise protiv javnih izvršitelja

Poslanik pokreta Metla 2020 Igor D. Jakšić izjavio je da je prošlo vreme tišine, ćutanja i spuštanja glava i da prikupljaju potpise protiv javnih...

Još 450.000 građana nije dobilo 100 evra, njima stiže do petka

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je do sada 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here