17.7 C
Alba Iulia
nedelja, 27 novembra, 2022

U Bačkom Petrovcu imate mesta koja će vas vratiti nekoliko decenija unazad (FOTO)

Must Read

Narodne nošnje, domaći proizvodi, radionice za decu samo su deo onoga što možete doživeti u ovoj opštini

U Bačkom Petrovcu ova dva mesta koje možete da posetite i da se osećate se kao da ste se vratili nekoliko decenija unazad. Autentični prikazi nekadašnje Srbije će vas ostaviti bez daha.

Foto: Facebook/Etno kuća

Etno soba – Dom kulture Gložan

Postavka Etno sobe nalazi se u prostorijama Doma kulture u Gložanu. Svi eksponati datiraju iz perioda 1920-1950. godine.

Postoji stalna postavka kojoj se povremeno, najmanje četiri puta godišnje, menja tema.

Sve postavke etno sobe finansiraju i pripremaju članice Udruženja žena “Slovenka” iz Gložana i meštani. Deo eksponata čine obične svakodnevne i svečane nošnje nošnje.

Foto: Facebook/Etnokuća

Etno soba trenutno sadrži dve postavke:

– Prva, iz 2013. godine, ima temu stih iz narodne pesme: Vcera napolunia ked som vodu brala, što u slobodnom prevodu znači “Juče u podne kad sam išla po vodu”.

– Druga postavka je iz 2015. godine pod nazivom Započinačka, odnosno prvi dan svadbe.

Etno soba – Udruženje petrovačkih žena (Spolok petrovských žien)

Eksponati postavke u Etno sobi potiču iz tridesetih godina 20. veka.

Postavka ima sve delove nameštaja koji su obične stajali u takvoj sobi. Ima dosta interesantnih detalja, a prikazana je i nošnja Slovaka u starije vreme.

Etno kuća “AHOJ”

U Bačkom Petrovcu postoji i jedna Etno kuća “AHOJ” koja je osnovana 2001. godine sa ciljem očuvanja tradicije i života na selu. Jedan deo je preuređen u “Seosku učionicu”. U njoj deca mogu da učestvuju u raznim kreativnim radionicama.

Foto: Facebook

Korišćenje prirodnih materijala i upoznavanje tradicionalnih zanatskih veština kroz igru i otkrivanje novih mogućnosti njihove upotrebe osnovna je ideja kreativnih radionica. Deca rade u grupi, ali svako dete se individualno oprobava u aktivnostima, a imaju nekoliko određenih tema koje deca mogu da odaberu.

1. Glina – grnčarstvo, pod koju spada upoznavanje s glinom, njenom primenom i proizvodima uz razgovor, nakon toga deca individualno prave predmete od nje.

2. Tkanje, pod koju spada upoznavanje sa tkanjem kao tehnikom, proizvodima i njihovom primenom. Zatim posmatranje procesa tkanja na razboju i na kraju individualni rad dece, tkanje na dečijim razbojima.

3. Sirak – metla, za početak upoznavanje sa sirkom od gajenja biljke do metle i njene primene, zatim posmatranje procesa izrade metle od sirka i na kraju individualni rad dece na doradi metlice

4. Kukuruz, na početku se deca upoznaju sa kukuruzom kao jednom od osnovnih kultura u Vojvodini, a posle individualno deca prave cvet od kukuruzovine

5. Folklor, deca se upoznaju sa vojvođanskim folklorom i nekim primercima slovačke nošnje

Zuzke Medveđ – slikarka dvadesetog veka i samouka seoska devojka iz Bačkog Petrovca (FOTO)

Deca nakon uspešno završene radionice koja traje do 3 sata, odlaze kući sa jednim suvenirom koji su sami napravili.

U sklopu Etno kuće organizovana je i suvenirnica u kojoj se svakodnevno mogu kupiti suveniri, lokalni proizvodi i nošnje, kao i dobiti sve turističke i servisne informacije o Opštini Bački Petrovac.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img