17.7 C
Alba Iulia
sreda, 8 februara, 2023

Trećina zaposlenih kod privatnika bila na ivici fizičkog sukoba s poslodavcem

Must Read

Čak 28 odsto od 5.000 ispitanih radnika u privatnom sektoru priznaje da je bilo na ivici fizičkog obračuna sa svojim poslodavcem, pokazuje istraživanje udruženja Pobuna Srbije.

Prema njihovom istraživanju, tri odsto ispitanih radnika priznaje da su se fizički sukobili sa svojim poslodavcem.

Skoro svi sukobi su, kako se navodi, rešeni “nagodbom” koja podrazumeva sporazumni otkaz i odustajanje od svih potraživanja prema poslodavcu u zamenu za odustajanje od krivičnog gonjenja.

Sukob se u oko 90 odsto slučajeva, kako pokazuje istraživanje, dogodio zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza kao što su pravo na godišnji odmor, pauzu, redovnu isplatu mesečne zarade.

Najveći broj radnika ističe da je do nasilja došlo zbog neisplaćenih zarada. Ističe se i da je tek u nešto manje od oko 10 odsto slučajeva do sukoba došlo zbog slučajeva mobinga ili zbog nesuglasica na ličnom planu. Nije pohvalna činjenica koja nam pokazuje da su zbog novca i redovne zarade mnogi spremni da trpe mobing.

Poražavajuća činjenica jeste i to što prilikom fizičkog sukoba koji se desi između zaposlenog i poslodavca, gotovo uvek niko od ostalih zaposlenih ne želi ili ne sme da svedoči u korist zaposlenog, iako su bili svedoci da je njihov kolega napadnut od strane poslodavca.

Nasiljem se dakle, zaključuju, ništa ne rešava samo se stanje pogoršava. Ispitivanje je obavljeno dva puta u periodu od 18. februara do 10. avgusta 2018. i od 4. marta 2019. do 10. januara 2020, preko telefona, društvenih mreža i neposrednim popunjavanjem ankete uz pomoć anketara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu, Kraljevu i Kragujevcu.

SourceDanas/021
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img