15.4 C
Novi Sad

Tradicija svinjokolja u Bačkoj

SOMBOR – Nadolazeći praznici raduju nas iz mnogo razloga, pored dobrog društva ili porodičnog okupljanja, najvažniji je segment dobra hrana. A, kada je reč o mesu i suhomesnatim proizvodima, nekada smo se najčešće snabdevali na svinjkoljima, bio je to pravi porodični ritual. Da li i danas živi ta tradicija proveravali smo u Somboru i Prigrevici.

Novogodišnji praznici nam stižu, a da li smo napunili frižidere mesom i suhomesnatim proizvodima? Somborci se sećaju svinjokolja, te kako su se pravile kobasice, hurke ili švargle, kao tradicije koja opstaje isključivo na selima.

U Prigrevici kod Apatina još uvek živi ova tradicija. Dragan Jakšić ističe da posla do Nove godine i te kako ima, a u toku dana mesarski posao obavi samo u jednom domaćinstvu.

Dragan Jakšić, mesar kaže: “Od gazde Miroslava, kada dođeš, ne možeš dalje. On samo gleda, ako smo tri komada završili do prvog mraka hvatamo i četvro. I dalje se traže standardni bački specijaliteti, kobasice, kulenovi, švargle…narod to ovde voli… ”

Za decemabrski svinjokolj rano se ustaje, loži vatra i pripremajmu kazani, a na “nogama” je mlado i staro, kaže domaćin Miroslav Nesvanulica, koji je sa sinom nastavio običaj disnotora u svojoj porodici.

“Kao i svake godine, tako i ove, spremili smo tri svinje po 250 kilograma. Ne može se više to raditi kao nekada, ali mi još na selu držimo do te tradicije…domaćinski je…”

Mirko Nesvanulica ističe: ”Pravimo kobasice, hurke, švargle, a meso ostavljamo i za sušenje, koje konzumiramo po najhladnijim danima”.

Nesvanulice se decenijama na ovaj način pripremaju za praznike, za novogodišnju trpezu za njih “nema zime”. Kod ostalih biće svega, od supe do pečejna.

Svečana trpeza podrazumeva više vrsta jela, prema želji i ukusima domaćina i gostiju, bilo svinjokolja ili ne. Za stolom se uglavnom nađe praseće, pileće ili jagnjeće pečenje, pihtije, čorba, sarma, ruska salata, više vrsta kolača i torti.

IzvorRTV

NAJNOVIJE VESTI

U nedelju skoro 30 stepeni

U Novom Sadu u nedelju sunčano i toplo. Kasnije posle podne očekuje se razvoj oblačnosti. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Minimalna...

Pokret Metla 2020 prikuplja potpise protiv javnih izvršitelja

Poslanik pokreta Metla 2020 Igor D. Jakšić izjavio je da je prošlo vreme tišine, ćutanja i spuštanja glava i da prikupljaju potpise protiv javnih...

Još 450.000 građana nije dobilo 100 evra, njima stiže do petka

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je do sada 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti...

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli gotovo do aprila 2021.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli trebalo bi da bude gotovo u aprilu 2021. godine. Za ove radove je iz pokrajinskog budžeta...

POVEZANE VESTI

Pucao iz automatske puške i ranio osmoro jer ga nisu pustili u bar

Muškarac koga obezbeđenje nije pustilo da uđe u noćni klub u San Antoniju, u Teksasu, vratio se s automatskom puškom, ranio najmanje osmoro ljudi...

U nedelju skoro 30 stepeni

U Novom Sadu u nedelju sunčano i toplo. Kasnije posle podne očekuje se razvoj oblačnosti. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Minimalna...

Pokret Metla 2020 prikuplja potpise protiv javnih izvršitelja

Poslanik pokreta Metla 2020 Igor D. Jakšić izjavio je da je prošlo vreme tišine, ćutanja i spuštanja glava i da prikupljaju potpise protiv javnih...

Još 450.000 građana nije dobilo 100 evra, njima stiže do petka

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je do sada 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here