17.7 C
Alba Iulia
subota, 23 oktobra, 2021

Tradicija svinjokolja u Bačkoj

Must Read

SOMBOR – Nadolazeći praznici raduju nas iz mnogo razloga, pored dobrog društva ili porodičnog okupljanja, najvažniji je segment dobra hrana. A, kada je reč o mesu i suhomesnatim proizvodima, nekada smo se najčešće snabdevali na svinjkoljima, bio je to pravi porodični ritual. Da li i danas živi ta tradicija proveravali smo u Somboru i Prigrevici.

Novogodišnji praznici nam stižu, a da li smo napunili frižidere mesom i suhomesnatim proizvodima? Somborci se sećaju svinjokolja, te kako su se pravile kobasice, hurke ili švargle, kao tradicije koja opstaje isključivo na selima.

U Prigrevici kod Apatina još uvek živi ova tradicija. Dragan Jakšić ističe da posla do Nove godine i te kako ima, a u toku dana mesarski posao obavi samo u jednom domaćinstvu.

Dragan Jakšić, mesar kaže: “Od gazde Miroslava, kada dođeš, ne možeš dalje. On samo gleda, ako smo tri komada završili do prvog mraka hvatamo i četvro. I dalje se traže standardni bački specijaliteti, kobasice, kulenovi, švargle…narod to ovde voli… ”

Za decemabrski svinjokolj rano se ustaje, loži vatra i pripremajmu kazani, a na “nogama” je mlado i staro, kaže domaćin Miroslav Nesvanulica, koji je sa sinom nastavio običaj disnotora u svojoj porodici.

“Kao i svake godine, tako i ove, spremili smo tri svinje po 250 kilograma. Ne može se više to raditi kao nekada, ali mi još na selu držimo do te tradicije…domaćinski je…”

Mirko Nesvanulica ističe: ”Pravimo kobasice, hurke, švargle, a meso ostavljamo i za sušenje, koje konzumiramo po najhladnijim danima”.

Nesvanulice se decenijama na ovaj način pripremaju za praznike, za novogodišnju trpezu za njih “nema zime”. Kod ostalih biće svega, od supe do pečejna.

Svečana trpeza podrazumeva više vrsta jela, prema želji i ukusima domaćina i gostiju, bilo svinjokolja ili ne. Za stolom se uglavnom nađe praseće, pileće ili jagnjeće pečenje, pihtije, čorba, sarma, ruska salata, više vrsta kolača i torti.

SourceRTV
ViaRTV
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img