1.6 C
Novi Sad
субота, 29 фебруара, 2020
  • Naslovna
  • Vesti

Svaki četvrti građanin Srbije na sedativima

FOTO:Pixabay

Evro sutra 117,57 dinara

Dinar će u petak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,57 dinara za jedan evro,...

Stručnjaci: Srbija najviše zaostaje za svetom u oblasti zaštite životne sredine

Zaštita životne sredine je oblast u kojoj Srbija najviše zaostaje za svetom, ocenjeno je na debati "Zaštita životne sredine...

Predsednica Opštine dva puta u dva meseca podnosila ostavku

Skupština Opštine Kovin konstatovala je ostavku predsednice opštine Sanje Petrović (SNS) i raspustila Opštinsko veće izabrano na njen predlog.Predsednica...

Svaka četvrta ili peta osoba, odnosno između 20 i 25 odsto populacije Srbije, povremeno ili svakodnevno uzima neki od preparata benzodiazepina, odnosno sedativa, podatak je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Poređenja radi, u zemljama severne Evrope, taj procenat je ispod 10 odsto, ukazao je u razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE) klinički farmakolog tog fakulteta, docent dr Janko Samardžić.

“Možemo govoriti o velikoj primeni i o zloupotrebi”, ističe doktor dr Samardžić.

Na lekove za smirenje građani Srbije su u 2018. godini potrošili gotovo 18 miliona evra, podatak je Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), dok je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u istom periodu zabeležio da je izdato gotovo 5,5 miliona kutija lekova iz te grupe.

To su i poslednji dostupni podaci o potrošnji ovih lekova, s obzirom da se oni za 2019. godinu i dalje obrađuju.

Sedative koristi svaki sedmi student

Prema rečima doktora Samardžića, posebno zabrinjava podatak (Medicinskog fakulteta) da više od 15 odsto studentske populacije povremeno ili kontinuirano koristi sedative. On ukazuje da su mladi i najosetljivija populacija korisnika ovih lekova i da je potrebno dosta rada sa njima.

“Tu imamo i problem politoksikomanije, dakle istovremene primene i kombinovanja više različitih lekova i sa alkoholom. Tu su rizici i posledice dugoročne i mlade osobe su populacija na kojoj treba najviše raditi”, upozorava dr Samardžić za RSE.

Istovremeno, stariji građani su grupa koja procentualno najviše koristi sedative.

“To je problematično sa više aspekata. Dakle, to nisu lekovi izbora koji bi se koristili u starijoj populaciji. Oni nepovoljno utiču na proces učenja i pamćenja, a mogu čak da utiču na razvoj i pogoršanje demencije. U više studija je dokazana i udruženost primene ovih lekova sa povećanim traumatizmom kod starijih osoba, dakle sa pojavom povreda i preloma u kućnim uslovima”, rekao je Samardžić.

Neophodna bolja kontrola propisivanja sedativa

Od 2011. godine lekove za smirenje je u Srbiji moguće kupiti samo na recept, a izabrani lekar može da propiše ove lekove najduže za do tri meseca lečenja u toku jedne godine. Za nastavak terapije neophodno je mišljenje stručnjaka, odnosno psihijatra, neuropsihijatra ili neurologa.

Ipak, uprkos brojnim ograničenjima, građani uspevaju da dođu do tih lekova, te je, kako ističe direktorka beogradske klinike za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić, neophodna bolja kontrola prometa sedativa.

Ona apeluje da se lekovi za smirenje nikako ne izdaju iz apoteka na “traženje” pacijenta, odnosno bez recepta lekara – što je praksa kojom pacijenti često uspeju da dođu do leka u apoteci – ali istovremeno upozorava i da je potrebno izvršiti i kontrolu propisivanja tih lekova od strane izabranih lekara.

“Koliko lekari zloupotrebljavaju taj jednokratni efekat anksiolize (sedacije, dod. aut.) ovih lekova i da li je to njihov način da na neki neracionalan način smanje broj ljudi koji se žale na neke tegobe”, rekla je Stašević Karličić dodajući da su, prema podacima koje ima, najmanje ovih lekova prepisali oni u čiju oblast najpre spadaju – psihijatri.

Direktorka klinike “Laza Lazarević” upozorava na brz pad tolerancije na lekove iz ove grupe, odnosno na lako stvaranje zavisnosti, te na apstinencijalni sindrom koji potencijalno može da ugrozi i zdravlje i život korisnika koji ih zloupotrebi.

Šta su uzroci?

Uzroci visoke potrošnje sedativa, prema rečima dr Janka Samardžića, leže u nepovoljnoj društvenoj klimi, za koju kaže da i dalje dominira i u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije.

“Takva situacija posebno pogađa one zemlje koje su prošle bolnu tranziciju, koje su imale ratne sukobe u prethodnim decenijama. Sličan trend potrošnje (kao u Srbiji, dod. aut.) ovih lekova je u Crnoj Gori, dok je recimo potrošnja i potencijal zloupotrebe još veći u susednoj Hrvatskoj”, kaže za RSE klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Osim nepovoljne društvene klime, govorimo i o nedovoljnom prepoznavanju, čak nekada i negiranju zloupotrebe sedativa. To produbljuje problem i povećava rizik od brojnih posledica, jer govorimo o grupi lekova koja može da ima ozbiljne neželjene efekte”, upozorava doktor Samardžić.

Foto:Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vesti

Stručnjaci: Srbija najviše zaostaje za svetom u oblasti zaštite životne sredine

Zaštita životne sredine je oblast u kojoj Srbija najviše zaostaje za svetom, ocenjeno je na debati "Zaštita životne sredine...

Predsednica Opštine dva puta u dva meseca podnosila ostavku

Skupština Opštine Kovin konstatovala je ostavku predsednice opštine Sanje Petrović (SNS) i raspustila Opštinsko veće izabrano na njen predlog.Predsednica kovinske opštine u poslednja dva...
video

Tradicionalna manifestacija “Najbolje vino Banata”

ZRENJANIN - Tradicionalna manifestacija "Najbolje vino Banata" realizuje se u toku februara, a početkom marta će biti proglašena najuspešnija vina Banata uz degustaciju takmičarskih...

“Vojvodina šume” uvezlo 60 muflona za lovište Subotičke šume

SUBOTICA - Javno preduzeće "Vojvodina šume" uložilo je skoro pedeset hiljada evra u kupovinu novih šezdeset jedinki muflona koje su sinoć puštene u lovište...

Oko 500.000 građana Srbije ne može da zadovolji egzistencijalne potrebe zbog siromaštva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je danas da po rezultatima istraživanja oko 500.000 građana Srbije ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe, pri čemu...

Još povezanih vesti