17.7 C
Alba Iulia
sreda, 8 februara, 2023

Sent Ištvan, praznik po meri svih Bečejaca

Must Read

BEČEJ: Sent Ištvan se obeležava 20. avgusta svuda u svetu gde su Mađari, a Bečejci su iz praktičnih razloga to uradili minulog vikenda. Istovremeno su po tradiciji osveštali novi hleb umešen od brašna ovogodišnjeg roda pšenice.

Atraktivna manifestacija okupila je tokom dva dana u Donjem gradu brojne Bečejce, ali i goste iz okoline i Mađarske. Razumljivo, jer je od 2000. godine Sent Ištvan, odnosno Sveti Stevan, praznik u obe sestrinske hrišćanske crkve.

-Zadovoljni smo kako je sve proteklo. Pripremili smo program za uzrast „od 7 do 77 godina“, pa je svako našao nešto zanimljivo za sebe -rekao nam je predsednik organizatora Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ Robert Ric.

Sve je počelo u predvečerje proteklog petka koncertom duvačkog orkestra iz bratskog grada Čongrada ispred rimokatoličke crkve posvećene Svetom Antunu Padovanskom, gde je posle svete mise osveštan novi hleb, koji na simboličan način najavljuje berićetniji period života.

Povorka „petefijevaca“ je u narodnim nošnjama i s pesmom donela osvećen novi hleb i repliku mađarske krune, a posle rezanja hleba krenuo je sadržajan program na čijem repertoaru je bila mađarska narodna muzika, a u ponoć je vatromet ukrasio nebo nad Bečejom.

Centralna aktivnost održana je u subotu po podne. Na prostoru Ulice Nikole Tesle ispred prostorija organizatora potpaljena je vatra ispod 47 sentištvanskih kotlića u kojima se krčkao goveći gulaš.

Interesovanje za „sentištvanski kotlić“ je uvek ogromno, ali zbog ograničenog prostora bilo je samo 47 učesnika.

Zahvajujući donatorima i sponzorima tri najuspešnija kulinara po oceni žirija dobili su vredne nagrade.

-Ovo mi je četvrt ili peti put kako sam pobedio na sentištvanskom kotliću i ponosim se time. Ovoga puta sam imao uspešnu mladu saradnicu Klemntinu Bukovič. Dobitna kombinacija se ne menja, pa ćemo u istom sastavu dogodine braniti titulu pobednika – rekao nam je poznati bečejski kulinar Franja Varga držeći u ruci vaučer vredan 10.000 dinara.

Drugo mesto pripalo je bračnom paru Terez i Tamaš Bagljaš,a treća je bila Magdolna Berkec. Kad smo kod kulinarstva, ne možemo a da ne pomenemo bečejsko Udruženje ovčara, koji je, pored takmičarskog junećeg perkelta, za članove svog udruženja i goste pripremilo „birka paprikaš“ u velikom bagraču. Bez obzira na količinu, posle sat i po videlo se dno.

„Mi smo poslednjih godine najmasovnije društvo. Okupimo se svi ovčari sa porodicama, „žrvujemo“ jednu ovcu i znamo šta jedemo“.

Dvodnevna fešta je završena uličnom balom uz muziku orkestra „Harmonija“, gde se igralo i pevalo pod vedrim nebom do ponoći.

Projekat „ Bečej pravovremeno” realizuje DVP Digital, a sufinansira ga Opština Bečej. Stavovi izneti u okviru projekta ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

SourceDnevnik
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img