17.7 C
Alba Iulia
subota, 21 maja, 2022

Recept za rekord – kako do “banatske banane” teške 639 kilograma i duge 3,6 metara?

Must Read

KIKINDA – Na 34. Danima ludaje u Kikindi, ove godine oboreni su rekordi u obe takmičarske kategorije. Bundevu težine fascinantnih 639,5 kilograma uzgojio je Dušan Jankov iz Čuruga, kojem je ovo peto učešće na manifestaciji, dok je titulu pobednika u kategoriji najduža tikva odneo Kikinđanin Milan Vučen, a pobednički plod dugačak je 366 centimetara. Kako ovogodišnji šampioni najveće manifestacije Severa Banata ističu, do pobedničkog postolja došlo se predanim radom, ali pre svega, sprovođenjem pravih agrotehničkih mera.

Dušanov ovogodišnji plod težak je 639,5 kilograma, što je za gotovo 133 kilograma više od dosadašnjeg rekordera. Mnogo je faktora uticalo na uspeh Jankova, a posebno se izdvaja način uzgoja.

“Praktično sve agrotehničke mere koje možete zamisliti, čak i iznad toga. Sve je to već neka nauka. Jedina novina koju sam uveo u zaštićenom prostoru, u plasteniku i pokazalo se kao dobitna kombinacija”, kaže Dušan.

Kako ističe, do uspeha ga je dovelo i iskustvo i konstantno takmičenje na kikindskoj manifestaciji.

“Ovo je moja peta godina. Mogu da kažem da sam više nego zadovoljan, ne samo zbog obaranja rekorda, već i što sam u procesu kontinuiteta, jer se uvek nalazim u top tri proizvođača. Nekad je to drugo, nekad treće mesto. Čini mi se da je ovo moja treća pobeda. Znači, trostruki sam prvak. Moram da izrazim zadovoljstvo zato što sam novi, apsolutni, rekorder Srbije”, dodaje on.

Nakon treće pobede i postavljanja apsolutnog rekorda, teško je naći motivaciju za naredna takmičenja. Jankov ističe da mu ostaje ono najteže, a to je takmičenje sa samim sobom.

“Videćemo, razmislićemo. Puno faktora zavisi od toga kako ću raditi sledeće godine. Volim da kažem, kao u Prohujalo sa vihorom, sutra je novi dan, sutra ću misliti o tome. Sad uživam u današnjem danu, reprize nema”, ističe Dušan.

Boje Kikinde na takmičenju je odbranio Milan Vučen, koji je uzgojio najdužu tikvu. Dužina pobedničkog ploda iznosi 3,66 metara, a do nje se došlo uz stare i oprobane metode uzgoja.

“Stvar je samo prihrane i pravilnog zalivanja. Prihrana je većinom sačinjena od biljaka, a ne od veštačkog đubriva”, naglašava on.

Kuriozitet je da su Vučen i njegov kolega Goran Lazić ove godine proizveli tikvu dužine četiri metra, koja je na takmičenje u Sloveniju osvojila prvo mesto i zvanično postala svetski rekorder. Vučen je prvi put učestvovao na Danima ludaje, a uspeh ga je podstakao da sledeće godine još više osvetla obraz svog grada.

“Sledeće godine nastavljamo. Imaćemo i bolje uslove. Imali smo i sad ludaju od 300 kilograma, ali je bila na otvorenom. Nismo imali plastenik, ali ako ga budemo imali, ona će biti mnogo veća. Mislim da ćemo stići i prestići ostale od sledeće sezone”, dodaje on.

Vojvodina je idealno tlo za uzgajanje bundeve, koju u Kikindi još zovu i “banatska banana”. Tako i ostali osvajači nagrada mahom dolaze iz ravnice. Drugo mesto u kategoriji najteža bundeva pripalo je Radovanu Zakiću iz Kikinde, čiji je plod bio težak 443,5 kilograma, dok je Ružica Jankov iz Čuruga, inače majka ovogodišneg pobednika, uzgojila bundevu od 436,5 kilograma. Dame su osvojile drugo, odnosno treće mesto u kategoriji najduža tikva. Plod Dejane Krasin iz Zemuna dug je 352 centimetra, a Kikinđanka Dijana Vukadinović uzgojila je tikvu dužine 322,5 centimetra.

SourceRTV
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img