17.7 C
Alba Iulia
sreda, 27 oktobra, 2021

Protest “Jedan od pet miliona” sinoć “kucao na vrata predsedništva”

Must Read

Protest “Jedan od pet miliona” završen je ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, simboličnim kucanjem na vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića i porukom da je uzurpirao institucije, i da krši Ustav i ponaša se kao diktator.

Jedan od organizatora Srđan Marković simbolično je pokucao na vrata predsednika i poručio mu da će građani osloboditi i tu institiciju. Marković se građanima zahvalio što već godinu dana učestvuju na protestima, navodeći da je to jedini način da u ovom trenutku dođe do promena.

On je rekao da Vučić krši Ustav i ponaša se kao diktator, i poručio mu da ne deli narod.

“Ovo nije tvoj narod, već se mi svi borimo za bolju Srbiju” rekao je Marković.

On se zahvalio pripadnicama jedinice Kobre koji od ranije obezbeđuju ulaz u Predsedništvo, jer su, kako je rekao, “stali uz svoj narod” i pustili učesnike protesta da pokucaju na vrata Predsedništva.

Okupljanje je prošlo bez incidenata, a Maković je najavio da će sledeći protest biti posvećen Oliveru Ivanoviću kojeg je, kako je naveo “ovaj režim ubio”.

Učesnici protesta su na vrata RTS-a zalepili poruke sa navodnim cenama po kojima će ih Vesić prodati, a to su prethodno uradili i sa brojnim drugim institucijama. Marković je rekao je da će građani uvek biti uz institucije koje se bore za nezavisnost i da je na institucijama da odluče “da li će biti sluge ove vlasti ili će se boriti”.

On je kod zgrade Radio Beograda i Politike rekao da se taj radio nekad slušao sa setom, a ovaj list nekad nudio istinu, dok su prema njegovim rečima “sada to pamfleti Srpske napredne stranke”. Učesnici protesta poručili su Politici i Radio Beogradu da će i njih zamenik gradonačelnika Goran Vesić jednom prodati ako se ne izbore za svoju nezavisnost, a na ulaznim vratima zalepili su nalepnice na kojima piše navodna cena po kojoj će to biti urađeno.

Istim nalepnicama prekrivena su i ulazna vrata Narodnog pozorišta i Doma omladine, dok je ispred Ateljea 212 minutom ćutanja odata počast glumici Nedi Arnerić.

Srđan Marković je izjavio da ljudi iz Ateljea 212 ne ćute već hrabro govore, jer će, ako se bude ćutalo, u Ateljeu biti igrane predstave sa naslovima iz tabloida.

Aktivistkinja Valentina Reković rekla je da učesnici protesta “odbacuju zakasneli novogodišnji poklon od tri odsto”, misleći na nezvanične najave da će izborni cenzus biti smanjen sa pet na tri odsto.

“Možeš da daš 0,1 ili 15 odsto, nije nam važno, od tebe nam ne treba ništa”, rekla je Reković okupljenim građanima na Platou kod Filozofskog fakulteta.

Ona je navela da vlast neće uspeti da demotiviše učesnike protesta spuštanjem izbornog cenzusa ili time što policija zaustavlja saobraćaj mnogo pre početka protesta kako bi građane sprečili da dođu.

Reković je rekla i da je ministar prosvete Mladen Šarčević dao još jednu sramnu izjavu da će se uvoditi ‘hologramski nastavnici’, dok istvremeno škole prokišnjavaju i učenici nemaju toalet.

SourceN1/021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img