17.7 C
Alba Iulia
sreda, 8 februara, 2023

Preobraženje u neštinskoj pravoslavnoj crkvi: Pričestili se i grožđe osveštali

Must Read

NEŠTIN: Preobraženje je u Neštinu značajan praznik, jer ljudi iz sela vinogradara i vinara tog dana donose gajbe grožđa u pravoslavnu crkvu posvećenu Svetim vračima Kozmi i Damjanu, gde se osveštava.

Po narodnom verovanju grožđe se i ne jede pre Preobraženja.

Po obredu koji je obavio neštinski paroh Steva Kovačev, tridesetak meštana nastavilo je druženje u porti hrama, a svima je ponuđeno grožđe, sokovi, hleb… Pošto počinje gopojinski post većina prisutnih se pričestila, a po starinskom običaju od sada se grožđe može jesti. I ove godine Udruženje građana „Neštinci” organizovalo je likovnu koloniju posvećenu Preobraženju.

– Bila je ovo i prilika da se zahvalimo svima onima koji već godinama pomažu naše Udruženje, odnosno likovnu koloniju i obeležanje Preobraženja u Neštinu – rekao je Đorđe Skokić, predsednik „Neštinaca”, a LJubica Popović, predsednica Upravnog odbora udruženja uručila je donatorima slike sa prošlogodišnje kolonije.

Parohiji je poklonjeno platno na kome je naslikana ovdašnja crkva, inače zdanje koje je u fazi sanacije, pod zaštitom je i najstariji je hram u bačkopalanačkoj opštini. Takođe, jedna od slika sa motivima Neština i okoline pored Dunava, uručena je predstavnicima „Delta agrara” iz Neština za pomoć u dosadašnjem organizovanju Preobraženja.

Foto: Privatna arhiva

– Učesnicima likovne kolonije, kao i onima koji su nam pomogli poklonili smo u znak zahvalnosti i za uspomenu i lepe majice sa prigodnim amblemom Neština i Preobraženja. Lokalna samouprava nam je pomogla finansijski, a organizaciono Turistička organizacija opštine – veli Đorđe Skokić.

U nedelju, uoči Preobraženja u Neštinu je održana 7. likovna kolonija, koja je ovaj put okupila deset slikara prvenstveno iz Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić” iz Bačke Palanke i slikare iz Vrbasa. Domaćini su ove godine umetnicima obezbedili vrlo dobre uslove za boravak i rad na terasi nekadašnjeg restorana, pored poznatog podruma, s pogledom na ovdašnji Dunavac.

Foto: Privatna arhiva

Slikari svoje radove ostavljaju „Neštincima”, jer su na platnima motivi vezani za ovo selo – Dunav, vinogradi, grožđe, vino i ovdašnji ljudi.

SourceDnevnik
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img