17.7 C
Alba Iulia
ponedeljak, 2 avgusta, 2021

Paradajz skup zbog kasne berbe

Must Read

Visoka cena paradajza za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom, kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Đorđe Moravčević.

Kako je objasnio, vakuum je nastao jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.

Moravčević kaže i da se očekuje da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, odnosno uobičajene cene paradajza.

Vremenske prilike i kišovit jul nisu pogodovali pšenici.

Direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je da je žetva pšenice završena i to sa prinosima koji su ispod očekivanih, odnosno željenih, te da prosečan prinos iznosi po hektaru 4,5 tona. Kaže da bi prinos bio veći da nije bilo izuzetno kišnog jula, koji je negativno uticao i na prinose i na kvalitet pšenice.

Za razliku od pšenice, prema rečima Sakovića, te vremenske prilike ostalim, odnosno prolećnim kulturama, kao što su kukuruz, suncokret i soja, veoma pogoduju i one izgledaju u ovom trenutku više nego odlično i najavljuju rekordan rast. Kada govorimo o kukuruzu očekuje se po sadašnjem stanju useva prinos oko osam tona po hektaru, kod soje da prinos bude iznad 3,5 tona, a kada je u pitanju suncokret najmanje 3,1 tona po hektaru.

“To je u samom vrhu i svetskih i evropskih standarda”, kazao je Saković.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img