17.7 C
Alba Iulia
sreda, 8 februara, 2023

Novosađanka nagrađena za najbolju doktorsku disertaciju

Must Read

Dr Ivana Mitrović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, dobitnica je nagrade Privredne komore Srbije za najbolju doktorsku disertaciju.

Žiri Privredne komore Srbije dodelio je ovo priznanje dr Ivani Mitrović za doktorsku disertaciju pod nazivom “Optimizacija biosinteze antagonista skladišnih patogena jabuke primenom Streptomyces hygroscopicus”. Jedan od osnovnih kriterijuma za dodelu nagrada pri ocenjivanju radova bio je primenljivost u privredi, sa akcentom na ekonomičnost datog rešenja.

Dr Mitrović je angažovana na studijskom programu Biotehnologija na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu gde se već nekoliko godina bavi istraživanjima iz oblasti razvoja tehnologije za proizvodnju biopesticida. Kroz doktorsku disertaciju razvijen je biotehnološki postupak proizvodnje ovih visokovrednih proizvoda, do nivoa laboratorijskih bioreaktora ukupnih zapremina tri i sedam litara. Na ovaj način razvijena je osnova za dalji scale-up, uvećenje razmera ovog proizvodnog postupka preko pilot do industrijskih razmera, odnosno, postavljeno je idejno rešenje za potencijalne investitore. Takođe, tokom planiranja i realizacije istraživanja iz okvira te doktorske disertacije razmišljalo se na društveno-odgovoran način što se pre svega odnosi na zaštitu životne sredine i smanjenje ukupnih troškova proizvodnje.

“Smatram da ulaganje u nauku predstavlja najbolju investiciju u budućnost naše zemlje jer bez nauke nema ni bolje privrede, ni bolje industrije pa samim tim ni napretka. Srećna sam što je ova prestižna nagrada po prvi put otišla u Novi Sad. Koristim priliku da se još jednom zahvalim PKS na ovom priznanju koje će svakako biti dodatni podstrek u daljem razvoju moje naučne karijere. Drago mi je da mogu na ovaj način da promovišem Tehnološki fakultet Novi Sad i naš Univerzitet”, navela je dr Mitrović.

Privredna komora Srbije dodelila je godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2017/2018. godini i nagrađeno je 11 disertacija. Plakete i nagrade uručili su na svečanosti 29. novembra ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor sektora PKS Miloš Jelić i kao predstavnik žirija profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Đuričin.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img