17.7 C
Alba Iulia
petak, 7 oktobra, 2022

Nezakonite povišice u Vrbasu, neregularne javne nabavke i fiktivni terenski rad

Must Read

Opština Vrbas je u 2018. godini isplatila 29 miliona dinara suprotno Zakonu o javnim nabavkama i isplatila 12 miliona dinara iznad dozvoljenog iznosa za zaposlene, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Takođe, indirektni korisnici opštine su u toku 2018. godine izvršavali rashode u iznosu od tri miliona dinara koji nisu odobreni Odlukom o budžetu.

DRI je utvrdio i da je predsednik opštine doneo zaključak kojim je predsedniku skupštine odobrio uvećanje plate za 20 odsto za januar 2018. godine na ime “stimulacije”. Istom povišicom stimulisani su i sekretar skupštine i zamenik sekretara skupštine. Načelnica opštinske uprave, po ovom osnovu, dobila je povećanje od 30 odsto. Predsednik opštine postavio je i savetnika, iako po zakonu ima pravo da postavlja samo pomoćnike, kojem je isplaćena plata u iznosu od 1.337.761 dinar u toku 2018. godine.

Naloženo je i uvećanje zarada za 142 lica zaposlena u opštinskoj upravi za januar mesec i to na osnovu toga što su bili angažovani na terenskom radu popisa nezakonito izrađenih objekata. Ipak, u postupku revizije, prezentovani su službeni nalozi za rad na terenu, ali bez dokumentacije kojom se potvrđuje da su navedena lica zaista boravila na terenu.

U nekoliko komisija koje su radile pri opštini i čiji su članovi bili zaposleni u opštini članovima su isplaćivane naknade iako su zasedali u radno vreme, a naknada je isplaćivana i predsedniku opštine iako nije čak ni imenovan za člana tima. Naknade za rad u komisijama dodatno su opteretile budžet ove opštine za više od tri miliona dinara.

Kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika opštine nepravilno je obračunata i više isplaćena plata u iznosu od četiri miliona dinara. Što se tiče socijalnih davanja zaposlenima, direktni korisnici budžeta su krajem prošle godine svim izabranim i postavljenim llicima isplatili po 25 hiljada dinara i na taj način bespotrebno opteretili budžet opštine za više od četiri miliona dinara.

Opštinska uprava je platila nabavku kancelarijskog nameštaja 800 hiljada dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke. I u slučajevima kada su postupci sprovedeni, bili su opterećeni brojnim nepravilnostima koje narušavaju legitimnost samog postupka, utvrdio je DRI. U sedam postupaka javnih nabavki vrednosti od gotovo 16 miliona dinara utvrđeno je da je da je ugovor potpisan, a sredstva iz budžeta nisu obezbeđena, da su određeni poslovni kapaciteti koji nisu u logičkoj vezi sa predmetom nabavke, da je zahtevan obilazak lokacije iako nije neophodan (održavanje higijene), kao i da su zahtevani diskriminatorni uslovi koji ograničavaju konkurenciju.

Još jedna značajna nepravilnost kada su u pitanju javne nabavke je planiranje sredstava, odnosno pokretanje postupaka, za koje je, po pravilniku, zadužen načelnik Opštinske uprave. Uprkos tome, te obaveze je preuzimao predsednik Opštine, koji je i potpisivao ugovore o javnim nabavkama.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img