17.7 C
Alba Iulia
petak, 3 decembra, 2021

Mirović ugostio srpske đake sa Kosova i Metohije

Must Read

NOVI SAD – Deca opštine Ranilug i Parteš, sa Kosova i Metohije, drugog dana posete Novom Sadu obišla su Petrovaradinsku tvrđavu i bila gosti predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, koji im je uručio poklone za polazak u školu.

U organizaciji Crvenog krsta Novog Sada, četrdesetpetoro dece iz kosovskih opština boravi u Novom Sadu. Do sada su obišli gradsku biblioteku, muzeje, Petrovardinsku tvrđavu, Frušku goru a tek im predstoji obilazak Zrenjanina. Ovo je već peta godina kako deca sa Kosova posećuju Novi Sad a obilasci su prilagođeni kako bi im bili zanimljivi i edukativni.

“Deca uživaju. Tempo je onako, ispunjen je svaki momenat, korisno. Družiće se i sa decom odavde iz Novog Sada, to je sjajno. I neka deca su prvi put u nekom većem gradu”, kaže Ana Marković, nastavnica ruskog jezika OŠ “Veljko Dugošević”.

“Radujemo se da ćete kroz druženje sa vašim vršnjacima, kroz upoznavanje jednog drugog načina života na severu Srbije, drugih običaja videti koliko je naša zemlja bogata, koliko ona gaji određene specifičnosti u pojedinim našim krajevima. Videćete kako Srbi na severu žive zajedno sa drugim narodima u miru, toleranciji i razumevanju što svakako želimo i radimo da bude običaj i na Kosovu i Metohiji”, poručio je Mirović.

On je đake upoznao sa tim da se nalaze u zgradi Banovine sagrađenoj 1939. godine i sa činjenicom da su iz Vojvodine potekli brojni značajni književnici i naučnici, poput Jovana Jovanovića Zmaja, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Mihajla Pupina koji uz Nikolu Teslu predstavlja našeg najznačajnijeg naučnika.

“Sa ovog prostora potekla su tri najznačajnija naučnika, Srbina 19. i 20. veka, a siguran sam da i među vama ima budućih naučnika”, rekao je Mirović.

Uoči posete Pokrajinskoj vladi, predstavnike opštine Ranilug i Parteš, ugostio je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i tom prilikom još jednom je naglašena važnost zajedničkog delovanja, kako bi se obezbedili što bolјi uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji, kao i značaj saradnje sa lokalnim zajednicama u Srbiji.

SourceRTV
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img