17.7 C
Alba Iulia
sreda, 27 oktobra, 2021

“Lafarž” otvorio novu tehnološku liniju u Beočinu vrednu 7,2 miliona evra

Must Read

BEOČIN – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je danas u rad novu tehnološku liniju u fabrici cementa “Lafarž”, investiciju vrednu 7,2 miliona evra i tom prilikom uručio ovoj kompaniji Integrisanu dozvolu za sva postrojenja na osnovu Zakona o sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Kompanija “Lafarž” danas obeležava i 180 godina od postojanja, deo je svetskog giganta “Lafarž Holcim Grupe”, koji u 80 zemalja ima 2.500 pogona i zapošljava 75.000 ljudi.

Čestitajući jubilej, predsednik Mirović kazao je da otvaranje nove tehnološke linije znači i iskorak u povećavanju udela obnovljive energije u proizvodnji cementa i boljoj zaštiti i očuvanju životne sredine.

“Od kada je “Lafarž” preuzeo ovu fabriku emisija otrovnog gasa smanjena je za 25 posto, što je od ogromnog značaja za Frušku goru, ali i za sveukupan razvoj naših najvažnijih privrednih potencijala— razvoja poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane”, kazao je Mirović.

Ova fabrika, podsetio je Mirović, značajan je segment velikog investicionog ciklusa koji je u našoj zemlji pokrenut u poslednjih nekoliko godina, jer je upravo cement beočinske fabrike deo brze pruge Beograd—Budimpešta, novih autoputeva, objekata “Beograda na Vodi” i mnogih drugih.

Nastavićemo da realizujemo projekte u opštini Beočin, sa akcentom na putnu infrastrukturu, dodao je Mirović.

“Nova tehnološka linija Hlorni bajpas koju smo danas pustili u rad omogućiće kvalitetniji proces proizvodnje klinkera a rezultat će biti smanjenje emisije ugljen-dioksida za više od 20.000 tona na godišnjem nivou”, kazao je Dimitrije Knjeginjić direktor “Lafarž Srbija”.

Istorija najstarije cementare na Balkanu počela je 1839. godine. Tokom gotovo dva veka postojanja materijali proizvedeni u beočinskoj cementari korišćeni su za izgradnju najznačajnijih objekata srpskog građevinarstva, poput hidrocentrale Đerdap, Avalskog tornja, Sava Centra i mnogih drugih.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

SourceRTV
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img