17.7 C
Alba Iulia
utorak, 16 avgusta, 2022

Koliko košta struja u Srbiji, a koliko u zemljama u EU

Must Read

Poskupljenje struje u Srbiji ponovo će biti na dnevnom redu početkom oktobra, kada u Srbiju dolazi delegacija MMF, a koji je u svom najnovijem izveštaju naveo da Vlada Srbije mora da završi analizu na temu da li će, kada i za koliko struja poskupeti.

Šef Kancelarije MMF Sebastijan Sosa tvrdi da struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije (oko dva odsto), čime bi, kako navodi, i dalje njena cena ostala stabilna.

“S obzirom na to da tarife nisu menjane dve godine postoji potreba da se poveća cena struje bar u skladu s rastom inflacije”, rekao je Sosa. Dodao je da “cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije”.

“Blic” piše da je trenutno stanje takvo da za tri miliona i 300.000 domaćinstava u našoj zemlji cenu struje reguliše država. Takođe, električna energija u našoj zemlji je jeftinija nego u okruženju, ali i najniža na evropskom tržištu. Činjenica je, međutim, i da struja u Srbiji jeste jeftina, ali i da se u budžetu svakog domaćinstva na nju izdavaja više od pet odsto. Razlog je nizak standard i niska prosečna zarada.

Prema najnovijim podacima Evropskog statističkog zavoda, cena struje u Srbiji je oko sedam evrocenti po kilovatu. Skuplju struju istovremno imaju domaćinstva u svim zemljama u regionu, ali i nešto daljem i širem okruženju. Kilovatsat u Severnoj Makedoniji tako stoji oko osam evrocenti, u BiH oko 8,6 evrocenti, Hrvatskoj 13, Sloveniji 16 evrocenti… Još skuplju struju plaćaju domaćinstva u Grčkoj, Italiji, Austriji…

Najveći rast cena električne energije među članicama EU (u periodu od druge polovine 2017. godine do druge polovine 2018. godine) zabeležen je na Kipru i to od 19,6 odsto, zatim u Španiji 13,8 odsto, Holandiji za 9,7 odsto, Velikoj Britaniji za 8,6 odsto…

S druge strane, pad cene struje istovremeno je zabeležen samo u četiri zemlje i to u Letoniji od 4,5 odsto, Poljskoj 2,5 odsto, Nemačkoj 1,6 odsto i Litvaniji za 0,9 odsto.

Poslednji put korekcija cene struje u Srbiji je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat-časa povećana za dva odsto, što je prosečne račune građana uvećalo za 68 dinara.

Najnovija informacija je da će zamena strujomera ubuduće biti o trošku EPS. Troškovi priključenja na električnu mrežu kreću se oko 100.000 dinara, a samo brojilo košta oko 100 evra. Ipak, potrošači moraju da znaju da, kada se prvi put priključuju na električnu mrežu, troškove priključenja snose sami.

SourceBlic.rs
- Advertisement -spot_img

1 COMMENT

  1. Kakva su to poredjenja. Napisite plate u tim zemljama i prosecno koliko je struja i kod nas na osnovu nase plate. Da li vi znate da ovde 70% i vise ljudi prima 30 000 din. i manje. Na osnovu nase plate struje treba da bude bar 30% jeftinija nego sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img