17.7 C
Alba Iulia
subota, 29 januara, 2022

Kako u 2020. do posla u Nemačkoj?

Must Read

Od 1. marta ove godine, u Nemačkoj će početi primena novog Zakona o useljavanju stručne radne snage koji će i građanima Zapadnog Balkana promeniti način dolaska do posla u toj državi.

Dok novi Zakon donosi određene olakšice za zapošljavanje građana s našeg podneblja, s druge strane postavlja i ograničenja za pojedine generacije koje žele da rade i žive u najjačoj evropskoj ekonomiji, piše Blic.

Naime, neke od novina koje će olakšati zapošljavanje u Nemačkoj građanima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije jesu ukidanje ispita prednosti i brži dolazak do viza. S druge strane, novine u pogledu starosne dobi za starije od 45 godina, kao i one koje se odnose na potrebni nivo znanja jezika mogu otežati dolazak do radnog mesta u ovoj zemlji.

Kako je ranije izjavila Andrea Medler iz nemačkog Ministarstva rada i socijalne politike, Nemačka ne može da popuni 1,2 miliona slobodnih radnih mesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima. Stoga je jedna od novina zakona da se ukida ispit prednosti.

Taj ispit je podrazumevao da se pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Medler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visokoobrazovani kadar. Novina je da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržište rada.

Kvalifikovani profesionalci obuhvataće univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom. Kao takav stručnjak, moći ćete zapravo da obavljate zanimanje za koje ste kvalifikovani.

Brže do viza

Zahtevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće će biti obrađivani po ubrzanom postupku, rečeno je u ambasadi Nemačke u Beogradu za “Blic Biznis”. Prema ranijim iskustvima, na termin u ambasadi se čekalo oko šest nedelja, dok se na odluku o odobrenju vize čeka između sedam i devet nedelja. Ovim Zakonom, kako poznavaoci tvrde, trebalo bi da ambasade dodeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahteva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedelje nakon termina.

Kako su istakli iz ambasade, najvažniji preduslov da zahtev za izdavanje vize bude razmatran u ubrzanom postupku je nostrifikacija diploma i sertifikata o stručnom obrazovanju u Nemačkoj. Bez obzira na to da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Nemačkoj.

Novine u pogledu starosne dobi uticaće na starije od 45 godina i mlađe od 25

Oni kojima ovaj Zakon možda neće ići na ruku su stariji od 45 godina koji planiraju zaposlenje u Nemačkoj. Oni će dozvolu za boravak u Nemačkoj dobiti samo ako im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija.

Kako je ranije rekao naš dobro obavešten izvor, starije generacije će morati nadležnima da pokažu ugovor o radu koji im obezbeđuje zakonom određenu minimalnu zaradu ili dokaz o starosnoj penziji čija visina pokriva osnovne životne troškove.

Što se tiče mlađih od 25 godina, nova pravila olakšaće onima koji žele da se obrazuju u Nemačkoj. Oni su do sada u toj zemlji u kontuinuitetu mogli da ostanu do tri meseca, a da od 1. marta taj rok se produžava na šest meseci. To se odnosi na one koji žele da konkurišu za upis u obrazovne institucije, odnosno fakultete pod uslovom da im diploma koju poseduju omogućava upis u visokoškolsku ustanovu.

Potreban i sertifikat o znanju jezika

Osim kvalifikacije, oni koji žele posao u razvijenoj ekonomiji Evrope, moraće da poseduju i sertifikat o znanju nemačkog jezika najmanje na nivou A 2, a za određene grupe na nivou B1.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img