17.7 C
Alba Iulia
ponedeljak, 2 avgusta, 2021

Izbori se odlažu, bira se pet novih članova REM-a

Must Read

BEOGRAD – Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su danas, u dijalogu kojem posreduje EU, da parlamentarni izbori ne budu u martu, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP, na kraju treće i završne runde dijaloga, koja je održana danas, saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Flekenštajn: Bio bih zahvalan strankama opozicije ako ne bi bojkotovali izbore

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je izjavio da u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji nije postignuto “sve za svakoga”, ali je postignuto dosta, i izrazio nadu da će oni koji najavljuju bojkot razmisliti još jednom, uz napomenu bi im on bio zahvalan da promene odluku.

Flekenštajn je poručio da je zajednička poruka predstavnika Evropskog parlamenta kao posrednika u dijalogu da bojkot nije dobar put.

Flekenštajn je rekao da je, možda, najveći uspeh postignut u promeni članova REM, odnosno, da će biti izabrano pet novih lica, što čini većinu u tom telu od devet članova.

Bilčik: Definisan vremenski okvir za primenu svih dogovorenih mera

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je ostvaren napredak u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova, navodeći da je definisan vremenski okvir za primenu svih dogovorenih mera.

Ako bude potrebno, u svakom trenutku ćemo doći sledeće godine da vidimo kako se ispunjavaju dogovorene obaveze, rekao je Bilčik i najavio da će se sledeće nedelje u Briselu i Strazburu razgovarati kako institucije Evropske unije mogu da pomognu realizaciju dogovorenog.

Gojković: Samo dve političke opcije danas u Srbiji

Gojković je na konferenciji za novinare objasnila da će predsednik Srbije, kojem je to ustavna nadležnost, odrediti krajnji datum u ustavnom i zakonodavnom okviru za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine i dodala da je to odlučeno kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka koji su doneti tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ona je kazala da je dogovoreno da izbori ne budu u martu 2020. kako se pričalo u poslednje vreme, već u kasnijem terminu.

“Mi smo politički i stranački spremni za tako nešto, jer nama kao vladajućoj stranci ne smeta i znači da omogućimo implementaciju i damo jasan izbor građanima između dve političke opcije”, navela je predsednica parlamenta.

Pojasnila je da dve političke opcije predstavlja trenutna vlast koja omogućava ekonomski i politički stabilnu državu i, kako je navela, ono što mesecima unazad gledamo na ulicama Beograda, odnosno proteste koji se održavaju subotom i današnjom blokadom RTS-a.

“To je pokušaj da se haosom i bezidejnošću nešto u državi postigne. Građani će svakako odlučiti nakon završetka ovog našeg dijaloga na izborima koju opciju žele, ali mislim da smo zajedno uradili dobar posao i da smo uspeli da unapredimo izborne uslove”, navela je Gojković.

Istakla je da je pred Parlamentom i Vladom veliki zadatak da implementiraju zaključke dijaloga.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img