Home Vesti Srbija Inicijativa da Srbija dobije Nacionalni dan bez mobilnih telefona

Inicijativa da Srbija dobije Nacionalni dan bez mobilnih telefona

0
73

Srbija bi uskoro mogla da dobije Nacionalni dan bez mobilnih telefona u saobraćaju, kao pokušaj da se i na taj način apeluje na učesnike u saobraćaju da vode računa o bezbednosti i odgovorno se ponašaju bilo da su vozači, motociklisti, biciklisti ili pešaci.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za Bizlife kaže je da je inicijativa pokrenuta pre desetak dana i da je predložen 29. septembar kao dan bez mobilnih telefona u saobraćaju.

Navodeći da je statistika zaista katastrofalna jer je prosečno u poslednjih pet godina na srpskim putevima poginulo 575 ljudi i 20.000 je povređeno, Okanović kaže da je važno i na ovaj način apelovati na učesnike u saobraćaju.

Kaže da statistika pokazuje da je skretanje pažnje vozača jedan od četiri najveća problema u sferi bezbednosti saobraćaja, a svakako da je u današnje vreme okupacija mobilnim telefonom tokom vožnje najčešće skretanje pažnje.

“Mladi su sve veći problem i dok je ranije problem bilo razgovaranje telefonom tokom vožnje, sada je još veći problem gledanje u telefon i kuckanje. Takav vozač ima osam puta veću šansu da izazove saobraćajni incident”, objašnjava Okanović.

Sve to, kako ističe, govori da je reč o narastajućem problem.

Na pitanje da li je naša saobraćajna policija opremljena za kontrolu te vrste prekršaja i da li na terenu zaista kontroliše da li vozači koriste mobilne telefone tokom vožnje, Okanović kaže da će biti interesantno kako će se to sankcionisati kada u Beogradu počne da funkcioniše Smart city.

“Uz pomoć 1.000 kamera koje će snimati sve po gradu biće moguće ustanoviti prekršaje koji se tiču neadekvatne upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje i nevezivanja pojaseva, biće interesantno kako će to funkcionisati kada počne da radi”, kaže sagovornik portala Bizlife.

Za uspeh kampanje i uvođenje Nacionalnog dana bez mobilnih telefona presudnu ulogu će imati, kako navodi, operateri mobilne telefonije.

Inače, u Hrvatskoj je u toku slična inicijativa da se Nacionalnim danom bez mobilnih telefona proglasi 21. oktobar. Tamo je inicijativa podignuta na nivo parlamenta, pa ju je zvanično predložio saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost a na predlog Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here