17.7 C
Alba Iulia
sreda, 8 februara, 2023

Godina puna izazova za kikindske pčelare – od pomora do investicija

Must Read

KIKINDA – Za pčelare u Kikindi godina na izmaku bila je puna izazova. Obeležilo ju je masovno trovanje pčela krajem maja, od kojeg se pojedinci i dalje oporavljaju. Sa druge strane, Udruženje pčelara Kikinde nakon dugo godina priželjkivanja, otvorilo je pogon za preradu meda. Plan im je da naredne godine, uprkos svim nedaćama koje bi mogle da se ponove, nastave da šire svoje kapacitete.

Kada se rezultati sumiraju, Udruženje pčelara Kikinde ima čime da se ponosi. Kako nam objašnjava predsednik ovog društva, Saša Čolak, sredstvima koja su dobijali, putem konkursa Pokrajine i lokalne samouprave, otvoren je pogon za proizvodnju meda, koji mogu da koriste svi članovi Udruženja.

“Sve kolege koje nemaju uslove da vrcaju med u odgovarajućim prostorijama, ovde će im se to ponuditi. Zatim, topljenje voska, odnosno topljenje starog saća, pravljenje zimske prihrane tzv. “pogača”, sušare za polen, pumpe, pretakalice, sve imamo”, kaže Čolak.

Nažalost, nisu samo lepe stvari obeležile 2019. godinu.

Pčelare u Kikindi krajem maja zadesila je velika muka. Zvanično, otrovano je 1.668 košnica i oštećeno je više od 30 gazdinstava.

Zbog toga je podbacila i suncokretova paša, kako pčelari nazivaju jedan od važnijih perioda u sezoni.

One koji su sačuvali svoje pčelinjake, poputa Dragana Batesa, pratili su drugačiji izazovi.

“Za mene, kao pojedinca, nije bila loša godina. Nisam imao pomor, već sam ove godine proširivao kapacitete. Zato nisam očekivao neki veliki prinos”, kaže Bates.

Šta će doneti 2020. godina, još uvek se ne zna. Ipak, neki planovi već se prave. Tako su pčelari u Kikindi pokrenuli inicijativu za izmenu Krivičnog zakona, gde će se trovanje pčela tretirati kao krivično delo, dodaje Čolak.

“Krivac za to krivično delo će se goniti po službenoj dužosti. U suštini, sve što je nama naša Kikinda ove godine pružila i 2015. po pitanju zaštite pčelara, sada pokušavamo da proguramo kroz zakon”, kaže Čolak.

Pored toga, udruženje će nastaviti da organizuje manifestacije po kojima su poznati.

Tako je planirano da Gradski trg u Kikindi ponovo bude u znaku, sada već internacionalnog događaja “Kikindski pčelari Kikinđanima”, kao i da svi osnovci i deca u vrtićima ponovo budu počašćeni “Medenim doručkom”.

SourceRTV
ViaRTV
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img