17.7 C
Alba Iulia
petak, 7 oktobra, 2022

Danilo Kiš i zvanično počasni građanin Subotice

Must Read

Svečanom sednicom Skupštine Subotičani su obeležili Dan grada, 1. septembar, 240 godina od kada je poveljom Marije Terezije dobila status slobodnog kraljevskog grada

Tradicionalno, u okviru proslave dodeljuje se zvanje počasnog građanina i ove godine posthumno je dodeljeno književniku Danilu Kišu koji je rođen u Subotici. Plaketa zvanja uručena je Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”.

Uručena su gradska priznanja “Pro Urbe”. Dobitnici su Danijela Andrašić, defektolog, Robert Đivanović, direktor Doma za učenike, i Jožef Njerš, profesor.

Iz Gradske uprave su poručili da je Subotica postala veliko gradilište i da je za poslednje tri godine u nju uloženo 2,8 milijardi dinara. Do kraja godine biće završen “Ipsilon krak” Koridora 10, sledeće godine Narodno pozorište, biće započeta obnova bolnice, Zelene fontane i stadiona.

U okviru dana grada otvorena je izložba slika Likovne kolonije “Vidovdan 2019” Doma kulture Gračanica, u petak je u centru grada nastupila Nataša Bekvalac i Subotički tamburaški orkestar, organizovani su programi za decu, nastupiće Subotički simfonoijski orkestar, operska primadona Jadranka Jovanović. Za 1. septembar zakazan je 3. Subotički polumaraton za koji se prijavilo oko 1.500 učesnika iz zemlje i inostranstva. Održače se trke na pet, 10 i 21 kilometar.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu odbio je predlog teatrološkinje Mirjane Miočinović, zakonskog nosioca i stvaraoca autorskih prava dela našeg poznatog pokojnog književnika, da odredi meru kojom bi se gradu Subotica zabranilo da Danila Kiša proglasi počasnim građaninom na svečanosti proslave Dana grada, 1. septembra.

Mirjana Miočinović je zatražila da grad Subotica ovu odluku stavi van snage i obavestila je nadležne da ona kao ovlašćeno lice neće preuzeti nagradu. Ona je smatrala da bi Kiš to priznanje smatrao nedostojnim i povredom osećanja i časti, te da ga ni za života lično ne bi prihvatio.

Skupština grada razmatrala dva puta odluku i oba puta je bila saglasna da Kiš bude uvršten u počasne građanine ovog grada. Nakon što je odluka doneta uz Mirjanu Miočinović stalo je još više od 160 javnih ličnosti sa ciljem da grad Subotica povuče odluku. Grad nije odustao, a iz Gradske uprave poručili da će se rado odazvati pozivu suda.

Source021.rs
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img