17.7 C
Alba Iulia
sreda, 27 oktobra, 2021

Da li su uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavane na pijacama

Must Read

Postoje sumnje da su se uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama.

Nadležni kažu da su inspekcije pojačane i upozoravaju da ribu ne treba kupovati od nelegalnih trgovaca, već samo u registrovanim ribarnicama.

Dopisnik RTS-a bio je u Bečeju gde još ima uginulih riba. Kaže da se strahuje da su se takve ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama i da su podavci tvrdili da nisu otrovane već “samo ošamućene”.

Predsednik Udruženja ribolovaca “Šaran” Predrag Stojkov rekao je za RTS da se određena količina riba, u danu kada se dogodio pomor, zaista našala u prodaji. Ukazao je na to da riba na pijacama ne sme da se prodaje mimo zatvorenih prostora i ribarnica.

Stojkov kaže da svi koji kupuju ribu van takvih prostora – rizikuju. Dodaje i da je riba mimo ribarnica uvek duplo jeftinija i da se to i sada dešavalo.

“Priča se da je od Srbobrana do Bečeja cena bila duplo niža nego u ribarnicama”, rekao je Stojkov.

Objašnjava da riba nije zatrovana, već je ostala bez kiseonika i da je na službama da utvrde da li je takva riba ispravna, ali da je sigurno da su je neki nosili i prodavali.

Pojačane inspekcije

Dušan Ljuština iz Uprave za veterinu rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je upoznat sa slučajem i da je inspekcija Južnobačkog okruga odradila posao, uzela uzorke i poslala ih na analizu.

Potvrdio je da nije reč o trovanju, već o davljenju usled nedostatka kiseonika. Ljuština je istakao da je “Vodama Vojvodine” naloženo da svu pomrlu ribu povuku iz vode i unište.

Ističe da se rade pojačane kontrole u prodavnicama i marketima i ponavlja savet da se riba kupuje samo u registrovanim objektima a nikako od prodavaca iz “gepek automobila”.

Ističe da takvi prodavci, kad vide inspekciju, pakuju se i odlaze.

Source021.rs
ViaN1
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Cardi B Deletes Instagram After Social Media Backlash Over Her Historic Grammys Win

 The main thing that you have to remember on this journey is just be nice to everyone and always...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img